X

Şefa guvernului suedez respinge apelurile opoziţiei de a lua în considerare aderarea la NATO

Şefa guvernului suedez Magdalena Andersson a respins marţi apelurile opoziţiei de a lua în considerare aderarea la NATO, în urma invaziei ruse în Ucraina, atenţionând că formularea, acum, a unei solicitări în acest sens ar destabiliza securitatea Europei, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Suedia nu s-a mai implicat într-un război din 1814 şi şi-a construit politica externă pe neparticiparea la alianţe militare, dar şi-a întărit relaţiile cu NATO în ultimii ani, în condiţiile în care tensiunile cu Rusia din Marea Baltică s-au intensificat.

Citește și :  Un parlamentar leton a plecat în Ucraina să lupte cu invadatorii ruşi

Totuşi, invazia rusă din Ucraina a relansat apelurile ca Suedia să adere la NATO, la fel şi Finlanda, care a rămas şi ea în afara blocului militar.

“Dacă Suedia ar opta acum să ceară aderarea la NATO, în situaţia actuală, acest lucru ar destabiliza şi mai mult această parte a Europei şi ar spori tensiunile”, a explicat presei şefa guvernului.

“Am spus clar tot acest timp că pentru securitatea Suediei şi a acestei regiuni a Europei cel mai bine este ca guvernul să aibă o politică pe termen lung previzibilă şi consecventă, şi cred în continuare acest lucru”, a adăugat ea.

Rusia nu doreşte ca Finlanda ori Suedia să adere la NATO, la sfârşitul lunii trecute Moscova avertizând iarăşi cu “consecinţe grave militaro-politice” dacă fac acest lucru, aminteşte Reuters.

Andersson a făcut aceste remarci după o întâlnire cu lideri ai opoziţiei pentru a discuta despre agravarea situaţiei de securitate.

Un sondaj realizat de agenţia Demoskop, la solicitarea cotidianului Aftonbladet, a arătat săptămâna trecută că 51% dintre suedezi susţin apartenenţa la NATO, faţă de 42% în ianuarie, iar proporţia celor care sunt împotrivă a scăzut de la 37% la 27%. A fost prima dată când se profilează o majoritate în favoarea aderării la NATO într-un astfel de sondaj.

Ulf Kristersson, liderul Moderaţilor suedezi, a cerut guvernului să înceapă discuţii politice serioase despre aderarea la NATO, aşa cum au început deja în Finlanda.

Citește și : Partidul lui Putin cere naţionalizarea fabricilor ale căror companii au plecat din Rusia

Finlanda şi Suedia au strânse legături militare, iar un gest al uneia dintre ele de a adera la alianţa militară nord-atlantică va pune presiune asupra celeilalte să solicite la rândul ei aderarea.

“Este urgent”, a spus Kristersson, citat de agenţia TT. “Nu ne putem aşeza în spatele unui paravan sperând ca totul să se termine şi apoi să ne mirăm că finlandezii au luat deja o decizie, într-o lună sau două”.

Tags: finlandaMagdalena AnderssonNATOucraina
Categorii: Diaspora