27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a CEDO

Publicat:

27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a CEDO

Acum 27 de ani, Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, document cunoscut și drept Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Prin aderarea la CEDO, statul nostru s-a angajat să asigure respectarea drepturilor garantate de Convenție şi protocoalele adiţionale la aceasta”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice (CRJM), publicat în contexul a 27 de ani de la alăturarea Moldovei la Convenție, potrivit zdg.md.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Totodată, Republica Moldova a recunoscut jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) de a examina cererile depuse împotriva Moldovei. „Astfel, cetățenii care nu și-au găsit dreptatea în instanțele de judecată naționale și consideră că le-a fost încălcat cel puțin un drept, se pot adresa la CtEDO”, explică CRJM.

În perioada celor 27 de ani, până la data de 12 septembrie 2024, CtEDO a pronunţat 605 hotărâri în cauzele moldoveneşti.

Potrivit informației de pe site-ul Asociaţiei obştești „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost instituită prin Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 şi intrată în vigoare la 3 septembrie 1953.

Curtea Europeană este un organ de jurisdicţie internaţională creat în cadrul Consiliului Europei. Ea poate fi sesizată de orice persoană fizică sau juridică care pretinde că un stat membru la Convenţie i-a încălcat un drept prevăzut de Convenţia Europeană şi Protocoalele sale adiţionale. Cererile depuse la Curtea Europeană pot fi îndreptate doar împotriva unui stat membru, şi nu împotriva unor persoane fizice sau juridice.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Republica Moldova a devenit parte la Convenției pe 12 septembrie 1997.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift a câștigat 7 premii MTV și a devenit cel mai premiat artist din istoria evenimentului

Taylor Swift a câștigat 7 premii MTV și a devenit cel mai premiat artist din istoria evenimentului Taylor Swift a câștigat șapte premii MTV și...

Scandalul de la ‘Gările Auto Moderne’ ia amploare. APP, acuzată de preluarea abuzivă a sediului

Scandalul de la 'Gările Auto Moderne' ia amploare. APP, acuzată de preluarea abuzivă a sediului Reprezentanții companiei „Gările Auto Moderne" au depus o plângere la...

Fermierii români vor primi mai mulți bani în avans în această toamnă

Fermierii români vor primi mai mulți bani în avans în această toamnă Pentru plățile directe, fermierii vor primi în avans 70% din banii de la...

Zelenski confirmă că armata rusă a lansat o contraofensivă în Kursk

Zelenski confirmă că armata rusă a lansat o contraofensivă în Kursk Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că armata rusă a lansat o contraofensivă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.