Depinde de noi să ne schimbăm obiceiurile pentru a face din a nu risipi mâncarea un mod de viață!
1. Adoptă o dietă sănătoasă și durabilă
Viața se desfăşoară într-un ritm alert și pregătirea meselor hrănitoare poate fi o provocare. Dar mesele sănătoase nu trebuie să fie elaborate. Internetul este plin de rețete sănătoase şi rapide, care pot fi împărtăşite cu prietenii.
2. Cumpără doar cât ai nevoie
Planifici-ţi mesele. Fă o listă de cumpărături și respect-o. Evită cumpărăturile impulsive. Nu dpar că vei pierde mai puține alimente, dar vei economisi și bani!
3. Alege fructe și legume neaspectoase
Nu judeca mâncarea după aspectul ei! Fructele și legumele cu formă ciudată sunt adesea aruncate, deoarece nu îndeplinesc standardele. Nu-ţi fă griji, au același gust! Foloseşte fructe mature pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi.
4. Păstrează mâncarea cu înțelepciune
Mută produsele mai vechi în partea din față a dulapului sau frigiderului și pe cele proaspete în spate. Foloseşte recipiente etanșe pentru a menține alimentele proaspete în frigider și asigură-te că pachetele sunt închise pentru a împiedica pătrunderea insectelor.
5. Cireşte şi înțelege etichetele alimentelor
Verifică etichetele alimentelor pentru a evita ingredientele nesănătoase.
6. Începi cu porţii mici Ia porții mai mici acasă sau împarte porţia ta cu alţii la restaurant.
7. Ai grijă de resturi
Dacă nu mânânci tot ce pregăteşti, bagă la congelator pentru mai târziu sau foloseşte resturile ca ingrediente pentru o altă masă.
8. Foloseşte deșeurile alimentare
În loc să arunci resturile de alimente, compostați-le. În acest fel, dai nutrienți înapoi solului și reduci amprenta de carbon.
9. Respectă mâncarea
Mâncarea ne leagă pe toți. Reconectează-te cu mâncarea cunoscând procesul care implică obținerea acesteia. Citeşte despre producția de alimente și cunoaște-i pe producători.
10. Sprijiă producătorii locali de alimente
Cumpărând produse locale, sprijiniți fermierii și întreprinderile mici din comunitate. De asemenea, ajutați la combaterea poluării prin reducerea distanțelor de livrare pentru camioane și alte vehicule.
11. Ai grijă de populația de pește
Mănâncă specii de pești care sunt mai abundente, cum ar fi stavridul sau heringul. Cumpără pește care a fost capturat sau crescut în mod durabil, cum ar fi pești etichetați ecologic sau certificați.
12. Foloseşte mai puțină apă
Nu putem produce alimente fără apă! Deși este important ca fermierii să folosească mai puțină apă pentru a cultiva alimente, reducerea deșeurilor alimentare economisește, de asemenea, toate resursele de apă care au contribuit la producerea acestora.
Remediază scurgerile de apă sau opreşte apa în timp ce te speli pe dinți!
13. Păstrează solurile și apa curate
Unele deșeuri menajere sunt potențial periculoase și nu trebuie aruncate niciodată într-un coș de gunoi obișnuit. Produse precum baterii, vopsele, telefoane mobile, medicamente, produse chimice, îngrășăminte, anvelope, cartușe de cerneală etc.
14. Mănâncă mai multe fructe și legume
O dată pe săptămână, încearcă să mănânci o masă pe bază de leguminoase sau seminţe.
15. Să împarţi înseamnă să ai grijă
Donează alimentele care altfel ar fi risipite!