30 de tone de concentrat de uraniu au fost aduse la o uzina de conversie din centrul Iranului

Publicat:

Iranul a trimis un lot important de concentrat de uraniu la uzina de conversie de la Isfahan (centru), a anunţat miercuri agenţia de presă publică iraniană, preluată de Reuters, care consideră că este vorba de un nou semnal că Teheranul intenţionează să-şi intensifice activităţile atomice, potrivit agerpres.

Anunţul survine în condiţiile în care tensiunile dintre SUA şi Iran au crescut din nou după ce preşedintele american Donald Trump a decis anul trecut retragerea Washingtonului din acordul nuclear internaţional din 2015, considerându-l ineficient în obiectivul său de a determina Teheranul să-şi limiteze programul de îmbogăţire a uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor împotriva sa.


Citește și : Trump acuză serviciile de informaţii americane că sunt „naive” şi că „se înşeală” în privinţa Iranului

Treizeci de tone de concentrat de uraniu au fost trimise de la o fabrică din Ardakan (centru) la facilitatea de conversie din Isfahan, a precizat Irna. Este vorba se pare de al doilea transport de concentrat de uraniu la uzina de la Isfahan, redeschisă în iunie anul trecut, după o pauză de nouă ani.

Activitatea sa este permisă conform acordului din 2015, care-i permite Iranului să îmbogăţească uraniu la un nivel de 3,67% – cu mult sub nivelul de 90% necesar producerii de arme atomice – şi limitează cantitatea de uraniu îmbogăţit pe care o poate stoca la 300 de kilograme.

La facilitatea din Isfahan, concentratul de uraniu va fi convertit în hexafluorură de uraniu, UF6, un gaz care urmează a fi trimis la facilitatea nucleară de la Natanz, din provincia Ishafan, pentru a fi îmbogăţit prin centrifugare, a mai indicat Irna.

Organizaţia pentru energie atomică a Iranului a anunţat în iunie că la Isfahan a fost reluată producţia de UF6 şi a fost livrat un prim transport de concentrat de uraniu.

Citește și : 12 persoane au murit în urma inundaţiilor din nordul Arabiei Saudite (Apărarea Civilă)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.