300 de întreprinderi mici și mijlocii din R.Moldova vor fi susținute de Uniunea Europeană

Publicat:

300 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova, preponderent din sate, vor primi finanțare nerambursabilă europeană prin intermediul proiectului „UE pentru IMM-uri”. Banii vor putea fi utilizați pentru a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile. Pentru acest lucru, Uniunea Europeană a alocat 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, transmite IPN.

„Uniunea Europeană continuă să susțină antreprenoriatul din Republica Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni și susținerea integrării Moldovei în spațiul economic european. Cu ajutorul programelor de asistență și a dialogului constant, promovăm bune practici, transparența și respectarea principiilor democratice în procesul de dezvoltare economică”, a notat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitizării Dumitru Alaiba.


Citește și : Președinta Bundestagului face o vizită în Republica Moldova

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că noul grant pentru sprijinirea IMM-urilor din Moldova va îmbunătăți accesul la fonduri nerambursabile și va oferi oportunități pentru investițiile productive extrem de necesare. „Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pentru ca aceasta să-și dezvolte o economie mai puternică”, a declarat Jānis Mažeiks.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a reiterat impactul sprijinului european pentru antreprenoriatul autohton. „Susținerea Uniunii Europene contribuie în mod esențial la acoperirea necesităților reale ale mediului de afaceri, creșterea competitivității, modernizarea, implementarea standardelor europene de calitate și creșterea rezilienței afacerilor”, a spus directorul ODA.

Lansarea proiectului de asistență europeană s-a desfășurat la unul din primii beneficiari ai asistenței comunitare – o companie din Băcioi specializată în producerea vinului, sticlelor și cutiilor decorative pentru produsele alcoolice.

Citește și : Ce vrea România de la summit-ul NATO?

Pe 24 mai 2023 a fost semnat un Contract de grant direct al UE cu ODA privind alocarea a 8 milioane de euro în perioada 2023-2026 pentru suplimentarea bugetului de stat a 7 programe de finanțare nerambursabilă: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a ÎMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încasările Fiscului la buget au crescut semnificativ în prima jumătate a anului

Încasările Fiscului la buget au crescut semnificativ în prima jumătate a anului În prima jumătate a anului curent, încasările la bugetul public național, administrate de...

Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina

Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina Republica Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii...

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului Andrei Spînu consideră că realizarea cea...

Cireșele din Moldova gata pentru export datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor

Cireșele din Moldova gata pentru export datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor Producătorii de cireșe din Republica Moldova își pot...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.