X

32 de ani de la primele alegeri prezidențiale în Moldova

32 de ani de la primele alegeri prezidențiale în Moldova

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 1991 au avut loc pe 8 decembrie. Mircea Snegur a fost singurul candidat propus pentru alegeri și a fost ales fără opoziție.

Alegerile au avut loc pe fondul tensiunilor etnice, cu separatiștii din Găgăuzia și Transnistria, declarând că nu vor participa la scrutin, transmite radiomoldova.md.

Citeşte şi: Amenințări cu atacuri armate în mai multe școli din Capitală – Stiripesurse.md

La acel moment, în Moldova încă nu era format un sistem pluripartidist. Partidul Comunist a fost interzis imediat după puciul din august 1991, iar Frontul Popular era o mișcare puternică, cu fluctuații permanente de cadre.

32 de ani de la primele alegeri prezidențiale în Moldova

Primele alegeri prezidențiale din istoria Republicii Moldova au demarat cu un singur candidat – Mircea Snegur. Candidatul a venit în fața alegătorilor cu un program electoral complex și echilibrat. Aproape două milioane de alegători au votat pentru Mircea Snegur, ceea ce a constituit peste 98%.

Pe țară a fost înregistrat un rezultat record care n-a mai fost repetat în istoria contemporană a Republicii Moldova. Mircea Snegur rămâne în istorie ca fiind primul președinte al Republicii Moldova.

Tags: alegeriFrontul PopularMircea Snegur
Categorii: PoliticăȘtirile zilei