X

33 de cubanezi, dintre care 6 minori, sunt judecaţi pentru ‘răzvrătire’

Cel puţin 33 de participanţi la manifestaţiile istorice care au avut loc pe 11 iulie în Cuba, dintre care şase sub 18 ani, vor fi judecaţi săptămâna aceasta pentru “răzvrătire”, în faţa unui tribunal din Havana, a anunţat luni grupul Justicia 111, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Până pe 7 februarie va fi organizat “procesul manifestanţilor de la Toyo”. “Treizeci şi trei de persoane vor fi judecate pentru delictul de răzvrătire, dintre care şase minori”, a informat pe Facebook acest grup care urmăreşte toate cazurile legate de mobilizarea din iulie.

Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

Toyo este numele unei brutării din cartierul 10 Octubre, în faţa căreia au avut loc pe 11 iulie încăierări între susţinători şi opozanţi ai guvernului de la Havana. Vehicule au fost avariate, iar şoseaua – acoperită de pietre şi de sticle.

Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Cubalex, în timp ce avea loc prima audiere, luni, mai multe femei au fost arestate în faţa tribunalului, “cu violenţă: mame, mătuşi, surori, bunici” ale manifestanţilor judecaţi.

De asemenea, mai mulţi militanţi au fost arestaţi şi comunicaţiile de internet au fost tăiate “în jurul tribunalului”, situat în cartierul 10 Octubre.

În ultimele zile, justiţia cubaneză a recunoscut pentru prima dată că peste 700 de manifestanţi – dintre care 55 cu vârste între 15 şi 18 ani – erau urmăriţi în justiţie, iar alţi 172 au fost deja condamnaţi, susţinând că “dreptul la apărare a fost garantat şi că avocaţii au adus dovezi”.

Potrivit Cubalex, 158 dintre ei au fost recunoscuţi vinovaţi de răzvrătire. Unii au primit pedepse între 20 şi 30 de ani de închisoare.

În Cuba, vârsta majoratului este la 18 ani, însă responsabilitatea penală şi obligaţia serviciului militar se aplică de la 16 ani.

Citeşte şi: Rusia a trimis un răspuns scris Statelor Unite – Black News

Scandând “Libertate” şi “Ne este foame”, mii de cubanezi au manifestat pe 11 iulie. Aceste manifestaţii, inedite după revoluţia din 1959, s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi, iar 1.377 de persoane au fost arestate, potrivit Cubalex.

Guvernul cubanez afirmă că aceste manifestaţii au fost orchestrate din SUA

Tags: 10 OctubreCubaCubalexhavanaprotesterazvratireToyo
Categorii: Știrile zilei