X

350 de belaruși au fost arestați în timpul ultimelor proteste

Poliţia din Belarus a arestat duminică cel puţin 350 de persoane în timpul protestelor antiguvernamentale desfăşurate în întreaga ţară, a anunţat Ministerul de Interne belarus, potrivit Reuters și agerpres.

Poliţişti mascaţi au urcat oameni în dube şi au lansat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa zecile de mii de persoane care au protestat, pentru al şaptelea weekend consecutiv, cerând demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.

Reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, s-a refugiat în Lituania şi face lobby în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko (66 de ani) a acuzat Moscova de tentativă de amestec în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Minskul cere inclusiv o asistenţă financiară, economia sa fiind în criză în special ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.

Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată miercuri fără un anunţ prealabil, a dus la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, mai ales în Minsk. Poliţia le-a dispersat violent, folosind tunuri cu apă şi grenade cu gaze lacrimogene, iar 364 de persoane au fost arestate, dintre care 252 la Minsk, conform Ministerului de Interne.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusminskprotesteSvetlana Tihanovskaia
Categorii: Externe