X

37 de persoane potenţial infectate cu COVID-19 au fugit dintr-un spital din Afganistan

Cel puţin 37 de persoane potenţial infectate cu noul coronavirus au fugit luni dintr-un spital din provincia afgană Herat, la frontiera cu Iranul, una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, au afirmat surse medicale, potrivit AFP, scrie agerpres.

Cele 37 de persoane, “ajutate de apropiaţi”, au fugit “din păcate” din spital “după ce au lovit doctorii şi au spart ferestrele”, a spus Wahidullah Mayar, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Citește și : Elveţia declară STARE DE URGENȚĂ

Ele “erau îngrijorate, deoarece rezultatele testelor lor nu au ajuns încă de la Kabul după mai mult de cinci zile”, a declarat Ebrahim Mohammad, un cadru din sistemul de sănătate publică din Herat. Două dintre ele au fost deja diagnosticate pozitiv cu COVID-19, a adăugat el.

Serviciile de sănătate afgane, slab echipate, sunt puse puternic la încercare la frontiera cu Iranul, care se numără printre ţările cele mai afectate de noul coronavirus, cu 853 de morţi de la 19 februarie.

Potrivit lui Jawed Nadim, şeful Departamentului de repatriere a refugiaţilor din Herat, aproape 70.000 de afgani s-au întors din Iran în ultimele zile, un număr în creştere puternică în special din cauza COVID-19.

Pentru moment, profesioniştii din sănătate “doar le adresează (persoanelor revenite din Iran) câteva întrebări şi le iau temparatura”, a declarat el pentru AFP, recunoscând că “nu este suficient”.

Citește și : Spania îşi va închide frontierele terestre

Până acum, 21 de cazuri de coronavirus a fost înregistrate în Afganistan.

Numărul ar putea totuşi ascunde o realitate mult mai rea, din cauza capacităţilor de depistare şi de îngrijire limitate în această ţară aflată în război de 40 de ani.

Tags: coronaviruscovid-19frontieraHeratIranWahidullah Mayar
Categorii: Știrile zilei