X

40 de ani de London Fashion Week: Cum a început totul? Alexander McQueen, Stella McCarteny sau Vivienne Westwood s-au lansat pe podimurile LFW

40 de ani de London Fashion Week: Cum a început totul? Alexander McQueen, Stella McCarteny sau Vivienne Westwood s-au lansat pe podimurile LFW

London Fashion Week, sau LFW pe scurt, sărbătorește anul acesta cea de-a 40-a aniversare, o piatră de hotar care subliniază influența sa în modelarea peisajului modei globale. Evenimentul, care a debutat în 1984, a crescut de la o prezentare la scară mică la una dintre cele „patru mari” săptămâni ale modei la nivel mondial, alături de cele din New York, Paris și Milano.

LFW a fost creat de către Lynne Franks și Tony Porter, PR în domeniul modei, cu scopul de a oferi designerilor britanici o platformă pentru a-și prezenta colecțiile și de a face din Londra o capitală importantă a modei, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Primele zile ale LFW au fost dificile, cu finanțare și infrastructură limitate. Cu toate acestea, LFW a luat rapid avânt, atrăgând designeri britanici de top precum Vivienne Westwood și Katharine Hamnett. Acești primii ani au fost marcați de un amestec de modă britanică avangardistă și tradițională, pregătind terenul pentru ca LFW să devină cunoscut pentru modelele sale îndrăznețe și inovatoare.

Unul dintre factorii cheie din spatele succesului LFW a fost îmbrățișarea talentelor emergente. Evenimentul a jucat un rol crucial în lansarea carierelor unor designeri acum iconici, precum Alexander McQueen și Stella McCartney. Dar și ei au contribuit la lansarea evenimentului prin inovarea lumii modei.

LFW a devenit sinonim cu inovația, acționând adesea ca un soi de  trambulină pentru noi tendințe, devenind un eveniment obligatoriu de urmărit atât pentru cunoscătorii modei, cât și pentru marii jucătorii din industrie.

Sustenabilitatea a devenit o temă majoră în ultimii ani la LFW. Odată cu creșterea gradului de conștientizare a problemelor de mediu, evenimentul acordă acum prioritate modei ecologice, evidențiind designerii care utilizează materiale și practici durabile. Acest lucru reflectă tendințele mai largi din industrie, în care moda etică câștigă proeminență, iar Londra a fost în fruntea acestei schimbări.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

De-a lungul anilor, LFW a îmbrățișat, de asemenea, transformarea digitală. Ca răspuns la pandemia COVID-19, LFW a devenit una dintre primele săptămâni majore ale modei care a trecut la un format complet digital în 2020. Această mișcare nu numai că a menținut evenimentul în viață, dar a și permis unui public global să se implice în spectacole și alături de  designeri în timp real online.

La împlinirea vârstei de 40 de ani, London Fashion Week rămâne un așa numit actor-cheie în industria modei. Capacitatea sa de a echilibra tradiția cu inovația, de a cultiva talentele emergente și de a răspunde provocărilor globale garantează că va continua să influențeze tendințele și să modeleze viitorul modei pentru anii următori.

Tags: London Fashion Week
Diverse