X

40 de persoane au dispărut după naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul insulei italiene Lampedusa

Un număr de 40 de persoane au dispărut după ce o ambarcaţiune cu migranţi a naufragiat joi în largul insulei italiene Lampedusa, o nouă tragedie petrecută în largul coastelor Italiei, după cele din Grecia şi Spania, transmite AFP, potrivit agerpres

Printre persoanele dispărute se numără cel puţin un nou-născut, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi în Italia, Chiara Cardoletti.

Citește și :  Șeful Wagner, anchetat penal de către FSB cu privire la ‘rebeliune armată’

Ambarcaţiunea din fier plecată din Sfax, Tunisia, transporta 46 de migranţi din Africa subsahariană (Coasta de Fildeş, Burkina Faso şi Camerun), a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Flavio Di Giacomo.

Confruntată cu condiţii meteorologice nefavorabile (vânt puternic şi valuri mari), ambarcaţiunea s-a răsturnat, iar “puţinii supravieţuitori au fost duşi pe Lampedusa, iar alţii aduşi înapoi în Tunisia, potrivit lui Flavio Di Giacomo. “Printre cei dispăruţi se numără şapte femei şi un minor. Supravieţuitorii sunt toţi bărbaţi adulţi”, a adăugat el.

“Din noiembrie, am observat mai multe sosiri de migranţi din Africa subsahariană decât tunisieni” pe ruta tunisiană,”mai sigură decât ruta libiană pentru că este mai scurtă”, a mai declarat Flavio Di Giacomo. Un fenomen cauzat, în opinia sa,”discriminarea puternică de care migranţii din subsahariană Africa suferă în Tunisia, de unde, prin urmare, fug”.

“Este inacceptabil să continuăm să numărăm morţii la porţile Europei”, a denunţat, la rândul ei, Chiara Cardoletti.

Situată la aproximativ 145 de kilometri de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre principalele puncte de intrare pentru migranţii care traversează Marea Mediterană. Anul trecut, peste 46.000 de persoane au ajuns pe această insulă, dintr-un total de 105.000 de sosiri în Italia, potrivit UNHCR.

Naufragiile ambarcaţiunilor cu migranţi au crescut în ultimele luni, în timp ce numărul intrărilor de migranţi în UE detectate prin Mediterana centrală s-a “mai mult decât dublat” în 2023 faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, indica la jumătatea lunii iunie agenţia europeană FRONTEX.

Citește și : Reznikov: Ucraina se aşteaptă să primească la summitul NATO o ‘formulă’ de aderare

Această tragedie a avut loc la câteva zile după un acord între miniştrii UE privind o reformă a sistemului de azil ce prevede în special crearea de centre la frontierele externe ale UE pentru a facilita întoarcerea migranţilor cărora li se refuză cererile de azil în ţările terţe “sigure”.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un Pact privind migraţia şi azilul, un pachet de reforme pe care speră să îl vadă adoptat până în primăvara anului 2024. Acesta se referă în special la solidaritatea “obligatorie”, dar flexibilă, între ţările membre în preluarea controlului solicitanţilor de azil, precum şi la consolidarea frontiere externe.

Tags: greciaLampedusaONUspania
Categorii: DiasporaMeteo