X

40 de social-democraţi germani lansează un apel pentru aprobarea coaliţiei de guvernare cu conservatorii

Un grup de 40 de politicieni social-democraţi din diferite aripi ale partidului au lansat un apel de ultim moment colegilor lor să voteze în favoarea reînnoirii marii coaliţii cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, la conferinţa de la sfârşitul acestei săptămâni, transmite dpa, potrivit agerpres.

Apelul îi cheamă pe delegaţii SPD care se vor reuni duminică, la Bonn, pentru a aproba negocieri cu blocul CDU/CSU, să acţioneze ‘cu responsabilitate faţă de Germania, Europa şi SDP’.

Citeşte şi: De Bobotează, Putin s-a îmbăiat într-un lac îngheţat – VIDEO

Apelul intervine pe fondul tensiunilor din partid, în special cu aripa tânără Juso, care consideră documentul preliminar, convenit săptămâna trecută înaintea negocierilor formale, ca nereflectând suficient doctrina socialistă. Ei ar dori, între altele, impozitarea suplimentară a celor bogaţi, mai multe măsuri de combatere a sărăciei şi o politică mai generoasă în materie de migraţie.

Alţi oponenţi ai reînnoirii coaliţiei se tem că profilul SPD va fi pus în umbră de cancelarul Merkel şi de blocul său conservator. Aceştia ar prefera ca SPD să conducă opoziţia faţă de un guvern minoritar Merkel şi să se concentreze pe revigorarea partidului după cel mai slab rezultat electoral postbelic.

Apelul de vineri a fost semnat şi de doi foşti lideri ai Juso, fostul şef de partid Matthias Platzeck şi o fostă candidată la preşedinţie, Gesine Schwan.

Citeşte şi: Clipe de GROAZĂ pe cea mai cunoscută plajă din lume. Un bebeluş a murit şi cel puţin 17 răniţi după ce o maşină a intrat cu viteză pe Copacabana – VIDEO

Tags: Angela MerkelbonnCDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin Socială)Gesine SchwanJusoMatthias PlatzeckPartidul Social-Democrat din Germania (SPD)
Categorii: Diaspora