400 de cadavre descoperite în gropi comune într-un fost bastion jihadist din Irak

Publicat:

Mai multe gropi comune, cu ‘nu mai puţin de 400 de cadavre’, au fost descoperite în apropiere de localitatea irakiană Hawija, un bastion jihadist recucerit din mâinile grupării Statul Islamic (SI) la începutul lui octombrie, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Kirkuk, situată la nord de Bagdad, transmite AFP. 

Trupurile au fost descoperite la baza militară de la al-Bakara’, aflată la 3 km sud-vest de Hawija, ‘din care SI făcuse un loc pentru execuţii’, a declarat Rakan Said.


Acesta a fost numit în funcţie după demiterea guvernatorului kurd al provinciei Kirkuk, preluată de forţele guvernamentale din mâinile kurzilor.

Potrivit guvernatorului Said, ‘nu mai puţin de 400 de persoane au fost executate acolo, unele în uniforme roşii de condamnaţi la moarte, iar altele în haine civile’.

În 2014, după un război fulger, jihadiştii au cucerit aproape o treime din Irak şi aproape o jumătate din Siria, proclamând un ‘califat’ în aceste teritorii. În prezent, Statul Islamic a fost înfrânt în cvasitotalitatea acestor zone.

Pe măsură ce au înaintat, forţele irakiene au descoperit zeci de gropi comune, cu sute de cadavre, în diferite regiuni din Irak.

Gropile comune de la al-Bakara au fost descoperite ‘datorită mărturiilor unor localnici’ către forţele guvernamentale, a explicat generalul Mortada al-Louaibi.

Un localnic a povestit pentru AFP că, ‘în cei trei ani de ocupaţie a SI, jihadiştii plecau cu prizonieri în maşini’ în zona respectivă, unde ‘îi împuşcau, apoi îi aruncau în pământ sau le ardeau corpurile’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.