41.000 de bunuri şi obiecte culturale au fost confiscate în 81 de ţări împotriva traficului cu obiecte de artă şi artefacte rare

Publicat:

Carapacea unui animal preistoric dar şi o pictură semnată de Nicolas de Stael fac parte din bogata captură de 41.000 de bunuri şi obiecte culturale ce au fost confiscate în cursul a două operaţiuni internaţionale desfăşurate de Organizaţia Mondială a Vămilor (WCO), Europol şi Interpol în 81 de ţări, împotriva traficului cu obiecte de artă şi artefacte rare, transmite AFP.

Operaţiunea Athena, organizată de Organizaţia Mondială a Vămilor şi Interpol, şi respectiv operaţiunea Pandora II, coordonată de Europol şi Garda civilă spaniolă, s-au încheiat cu confiscarea a 41.000 de obiecte şi cu arestarea mai multor zeci de traficanţi. “Zeci de mii de controale” au fost realizate pe aeroporturi şi la frontierele celor 81 de ţări în cadrul acestor operaţiuni, care s-au desfăşurat din octombrie până în decembrie 2017, a precizat Interpol, conform agerpres.


Case de licitaţii, muzee, dar şi locuinţele unor persoane private au fost percheziţionate cu ocazia demarării a peste 300 de anchete, în urma cărora au fost operate 101 de arestări.

Citește și : Uniunea Europeană va ridica la 100 de milioane de euro contribuţia sa la finanţarea G5

Bogata captură realizată în urma acestor operaţiuni are un pronunţat caracter eclectic: monede, obiecte de mobilier, picturi, instrumente muzicale, sculpturi şi fragmente arheologice au fost confiscate de autorităţi.

Printre obiectele recuperate, Interpol a citat cazul unei carapace de glyptodon – un animal preistoric uriaş, dispărut de pe Terra – descoperită de poliţia federală argentiniană. Această carapace, veche de peste 1 milion de ani, a fost pusă în vânzare cu 150.000 de dolari.

O pictură realizată de Nicolas de Stael, estimată la aproximativ 500.000 de euro, a fost interceptată de vameşii francezi din Gara de Nord din Paris, în timp ce urma să fie scoasă din ţară şi transportată la Londra.

Autorităţile au capturat 88 de obiecte din fildeş, dar şi arme de importanţă istorică, precum săbii, o arbaletă şi 39 de arme de foc – puşti şi pistoale.

“Peste 7.000 de obiecte, reprezentând aproape 20% din totalul obiectelor descoperite în aceste operaţiuni” au fost depistate pe site-uri de vânzări online, a dezvăluit Interpol.

“Rezultatele operaţiunilor Athena şi Pandora II vorbesc de la sine: cooperarea dintre vamă şi poliţie poate să furnizeze rezultate excelente şi ar trebui să fie promovată şi susţinută la toate nivelurile. Lupta împotriva traficului ilicit cu obiecte culturale a fost mult timp neglijată de forţele de ordine, dar nu putem să închidem ochii”, a declarat Kunio Mikuriya, secretarul general al OMS.

Jurgen Stock, secretarul general al Interpol, a spus că “pentru infractori, piaţa neagră a operelor de artă a devenit la fel de profitabilă ca piaţa drogurilor, armelor şi produselor de contrafacere”.

“Obiectele străvechi reprezintă de asemenea o sursă potenţială de bogăţie pentru grupurile teroriste”, a adăugat el.

Prima operaţiune Pandora, desfăşurată de poliţiile din 18 ţări în Europa, între octombrie şi noiembrie 2016, a dus la recuperarea a peste 3.500 de obiecte străvechi şi opere de artă furate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

Șase picturi murale, inaugurate la Nisporeni. Alte două, în plin proces de realizare

Șase picturi murale, inaugurate la Nisporeni. Alte două, în plin proces de realizare Mai multă culoare în centrul țării. În orașul Nisporeni au fost inaugurate...

Zeci de baraje, demolate timp de o lună în mai multe localități din țară

Zeci de baraje, demolate timp de o lună în mai multe localități din țară Cincizeci și unu de baraje ridicate ilegal pe cursurile de apă...

Începe Festivalul Internațional Shakespeare, desfășurat în premieră la Chișinău

Începe Festivalul Internațional Shakespeare, desfășurat în premieră la Chișinău În premieră, Chișinăul este gazda Festivalului Internațional Shakespeare (FIS). Evenimentul, cu genericul „Uniți prin Shakespeare”, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.