X

43.000 de oameni se poate să fi murit din cauza secetei în Somalia

Actuala secetă din Somalia, cu mai multe sezoane de recolte distruse, ar fi putut cauza până la 43.000 de decese în ţară anul trecut, jumătate dintre victime fiind copii mai mici de cinci ani, relevă un studiu prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citat de EFE, potrivit agerpres.

Studiul, bazat pe calculul deceselor suplimentare înregistrate anul trecut în comparaţie cu anii precedenţi, avertizează de asemenea că între 18.100 şi 34.200 de oameni şi-ar putea pierde viaţa în prima jumătate a acestui an din cauza crizei.

Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

Cifrele sunt mai mari decât cele înregistrate în decursul secetei cu care s-a confruntat ţara din Cornul Africii în anii 2017 şi 2018.

Cercetarea a constatat că mortalitatea în Somalia în timpul crizei actuale a crescut de la 0,33 la 0,38 de morţi la 10.000 de persoane, pe zi, anul trecut, un nivel care ar putea creşte la 0,42 la jumătatea anului 2023.

Ratele se dublează în cazul copiilor mai mici de cinci ani, subliniază studiul.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

Somalia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, care a cauzat cinci sezoane consecutive de recolte proaste, lăsând cinci milioane de persoane în situaţie de nesiguranţă alimentară şi două milioane de copii expuşi riscului de malnutriţie.

Naţiunile Unite au solicitat comunităţii internaţionale 2,6 miliarde de dolari pentru a sprijini ţara în actuala criză, sumă cu care speră să fie ajutate 7,6 milioane de persoane.

Tags: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).secetasomalia
Categorii: Știrile zilei