X

44 de civili, ucişi de ‘grupări armate teroriste’ în două sate din nord-estul Burkina Faso

Patruzeci şi patru de civili au fost ucişi într-un atac împotriva a două sate în Burkina Faso, în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera cu Niger, de ‘grupări armate teroriste’ în noaptea de joi spre vineri, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii Sahel, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Bilanţul provizoriu al acestui atac josnic şi barbar’, care a vizat satele Kourakou şi Tondobi, ‘este de 44 civili ucişi şi alţii răniţi’, a menţionat locotenent-colonelul Rodolphe Sorgho.

Citește și : NATO avertizează China că ‘ar fi o greşeală să ajute Rusia’

Guvernatorul a dat asigurări că ‘sunt în desfăşurare acţiuni de stabilizare după o ofensivă purtată de forţele de apărare şi securitate (FDS) care a permis neutralizarea grupărilor armate teroriste care au comis respectivul atac’.

Acest dublu atac a avut loc în localităţi situate la 5 km de Seytenga, comună la frontiera cu Niger, îndoliată în iunie 2022 de un atac revendicat de Statul Islamic în Marea Sahara (EIGS), soldat cu 86 de morţi.

Guvernatorul Sorgho a invitat sâmbătă populaţiile locale să ‘facă corp cu FDS şi să se înroleze ca voluntari pentru apărarea patriei (VDP) pentru a participa la apărarea localităţilor respective’.

Burkina Faso, mai ales în partea sa de nord, este prinsă din 2015 într-o spirală de violenţe atribuite unor grupări jihadiste având legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic (SI). Violenţele au făcut peste 10.000 de morţi – civili şi militari -, potrivit unor ONG-uri, şi în jur de 2 milioane de persoane deplasate în interiorul ţării.

Citește și : Zeci de cazuri noi de intoxicaţii în rândul elevelor în mai multe şcoli din Iran

Burkina Faso este condusă din septembrie de căpitanul Ibrahim Traoré, ajuns la putere printr-o lovitură de stat, a doua în opt luni.

În februarie, căpitanul Traoré a vorbit despre ‘determinarea sa intactă’ de a lupta împotriva jihadiştilor.

Tags: Burkina FasoKourakouNigerRodolphe SorghosahelTondobi
Categorii: Știrile zilei