500 de femei jihadiste străine urmează a fi expulzate din Irak

Publicat:

Aproape 500 de femei jihadiste străine capturate la Mosul, în nordul Irakului, împreună cu 800 de copii ai lor au fost strămutate duminică spre un centru de detenţie pentru ‘anchetă înaintea expulzării’, a anunţat luni un membru al consiliului provincial din Ninive, relatează AFP. 

‘Ei se află într-un centru de detenţie la Tel Keif, sub controlul forţelor de securitate irakiene, pentru a le fi analizate cazurile înaintea unei eventuale expulzări din ţară’, a afirmat acest responsabil sub rezerva anonimatului.


Aceste femei şi copiii lor au trăit înainte într-o tabără la 60 km sud de Mosul, care era administrată de organizaţii internaţionale.

Potrivit unui înalt responsabil al securităţii irakiene, este vorba de 509 femei şi 813 copii care provin din 13 ţări din Europa, Asia şi America. O sursă din cadrul guvernului irakian a indicat pentru AFP că aproximativ 300 de femei au cetăţenie turcă.

Conform ONG-ului Norwegian Refugee Council (NRC), care cere ‘un acces umanitar la aceste femei şi la aceşti copii’, ei sunt originari mai ales din Turcia, Azerbaidjan, Rusia şi Tadjikistan.

‘Este vorba de străini intraţi ilegal în ţară’, a afirmat un ministru sub rezerva anonimatului. ‘Trebuie luate măsuri legale împotriva lor deoarece, atunci când au fost prinşi, ei se aflau într-o regiune controlată de terorişti’, a spus el.

La rândul său, responsabilul din cadrul consiliului provincial a precizat că ‘transferul acestor familii s-a făcut la ordinul premierului Haider al-Abadi’ şi ‘ar putea face parte din pregătirile în vederea plecării lor spre ţările lor de origine’.

Unele dintre aceste familii au fost predate autorităţilor irakiene în urmă cu o săptămână după ce s-au predat forţelor kurde, desfăşurate în nordul ţării.

‘Organizaţiile umanitare trebuie să aibă un liber acces la această nouă legătură pentru a putea continua să le furnizeze asistenţă şi să supravegheze condiţiile lor de viaţă’, a declarat într-un comunicat Melany Markham, purtătoare de cuvânt a NRC în Irak.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.