X

Peste 500 de druzi au manifestat în favoarea regimului lui Bashar Al-Assad în partea Platoului Golan ocupată de Israel

Peste 500 de druzi au manifestat marţi, cu drapele siriene, în favoarea regimului lui Bashar Al-Assad în partea Platoului Golan ocupată de Israel, manifestaţie ce survine într-o perioadă de reluare a tensiunilor dintre cele două ţări vecine, relatează AFP, potrivit agerpres.

Manifestanţii, strânşi în localitatea Ein Qiniye cu ocazia Zilei Naţionale a Siriei, au intonat cântece în favoarea regimului Assad, la trei zile după loviturile aeriene americane, britanice şi franceze împotriva unor obiective siriene prezentate ca având legătură cu programul de arme chimice al Damascului.

Citește și : Parlamentul European adoptă raportul Dacianei Sârbu, referitor la politicile de mediu

”Bashar, ai învins bombardierele americane”, scandau manifestanţii. ”Bashar, i-ai învins pe terorişti”, cântau ei, referindu-se la războiul ce durează în Siria din 2011.

Aproximativ 22.000 de druzi, o minoritate arabofonă şi musulmană prezentă de asemenea în Siria, trăiesc în partea Platoului Golan ocupată şi anexată de Israel, precum şi 25.000 de colonişti israelieni sosiţi după capturarea teritoriul respectiv de către Israel în 1967. Marea majoritate a druzilor se consideră sirieni şi refuză cetăţenia israeliană.

Israelul ocupă de la războiul din 1967 o suprafaţă de 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan (nord-est), a cărei anexare, în 1981, n-a fost niciodată recunoscută de către comunitatea internaţională. Restul de circa 510 kilometri pătraţi se află sub control sirian.

Israelul şi Siria au rămas oficial în stare de război. Zona liniei de armistiţiu era considerată relativ calmă, dar situaţia a devenit tensionată odată cu războiul din Siria.

Citește și : Siria : Un nou acord de evacuare a ‘aproape o mie de combatanţi’ din Doumeir (agenția Sana)

Zeci de atacuri au fost atribuite în ultimii ani Israelului în Siria, împotriva unor poziţii ale regimului sau a unor convoaie de arme prezentate ca provenind din Iran şi destinate Hezbollahului libanez, aliat al Teheranului şi al Damascului.

În afară de cei care se consideră sirieni pe Platoul Golan, Israelul mai are, mai ales în nord, o comunitate de circa 110.000 de druzi care deţin cetăţenia israeliană şi sunt constrânşi să efectueze serviciul militar obligatoriu, contrar altor minorităţi arabe.

Tags: bashar al assaddruziEin QiniyeGolanisrael
Categorii: Sinteze