60 de voluntari olandezi cer guvernului grec să evacueze 150 de refugiaţi în Olanda

Publicat:

Şaizeci de voluntari olandezi au sosit luni la Atena după ce au traversat Balcanii cu maşina pentru “a cere guvernului grec să evacueze 150 de refugiaţi” în Olanda, a declarat Rikko Voorberg, purtătorul de cuvânt al fundaţiei “Let’s bring them here” (Să-i aducem aici), relatează France Presse, scrie agerpres.

În faţa Parlamentului grec, militanţii olandezi, însoţiţi de reprezentanţi greci ai mişcării antirasiste şi de refugiaţi, au arătat scrisori scrise de mii de compatrioţi ai lor cerând relocarea în Olanda a refugiaţi aflaţi în Grecia în tabere supraaglomerate.


Citește și : ITALIA: Vulcanul Etna a erupt din nou

O petiţie în acest sens, lansată de Rikko Voorberg în ţara sa, a strâns aproape 44.800 de semnături şi a fost înmânată preşedintelui Parlamentului grec.

“Nu putem sta acasă în Olanda când vedem că se produce un dezastru umanitar la porţile Europei”, a declarat Rikko Voorberg.

Fundaţia i-a scris de asemenea o scrisoare premierului grec Alexis Tsipras, precum şi ministrului imigraţiei Dimitris Vitsas, pentru a le explica iniţiativa.

“Vrem doar ca guvernul olandez să-şi respecte promisiunile de relocare datând din 2015 şi ca toate ţările europene să partajeze responsabilitatea de primire a refugiaţilor”, a subliniat el.

Guvernul olandez i-a avertizat pe voluntari săptămâna trecută că proiectul echivalează cu un trafic ilegal de fiinţe umane.

“Transportul ilegal de persoane fără drepturi de şedere echivalează cu traficul de persoane şi se pedepseşte prin lege”, a declarat atunci secretarul de stat în Ministerul Justiţiei olandez Mark Harbers.

“Nu vrem să facem nimic ilegal, ci să mobilizăm în legătură cu această problemă. Olanda ar putea primi 1.000 de refugiaţi în cadrul unui acord bilateral cu Grecia, aşa cum a făcut recent Portugalia. Avem capacitatea şi datoria!”, a replicat Rikko Voorberg.

Citește și : Creste bilantul tsunamiului din Indonezia: Cel puţin 373 de morţi şi aproape 1.500 de răniţi

Olanda s-a angajat să primească 5.947 de refugiaţi din Grecia şi Italia în cadrul programului european de relocare, lansat în timpul crizei migraţiei din 2015 şi care s-a încheiat în septembrie 2017.

Doar 2.775 au fost transferaţi efectiv din Grecia şi Italia.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, în Grecia sunt în prezent peste 69.000 de refugiaţi, dintre care 16.000 în insulele din Marea Egee, în tabere supraaglomerate cu condiţii insalubre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.