62 de apeluri pe zi. Un român a sunat la 112 de peste 15 mii de ori şi a jignit operatorii

Publicat:

62 de apeluri pe zi. Un român a sunat la 112 de peste 15 mii de ori şi a jignit operatorii

Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112, recepţionate de la începutul anului şi până în prezent, au fost realizate de persoane care fie au sunat din greşeală, fie nu au spus nimic la telefon, fie au adus ofense operatorilor. O persoană din Iaşi a apelat în mod abuziv numărul 112 de peste 15 mii de ori în ultimele 8 luni, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 62 de apeluri.

”Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost realizate de persoane care fie au sunat din greşeală, fie nu au spus nimic la telefon, fie au adus ofense operatorilor. Astfel de apeluri reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente recepţionate în această perioadă. În anul 2024, 163 de mii de apeluri la 112 au fost abuzive, fiind efectuate de persoane care au făcut glume sau au adresat injurii operatorilor. Trei sferturi dintre apelanţii abuzivi au fost adulţi. În total, în primele 8 luni ale acestui an, operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă au preluat şi gestionat peste 6,7 milioane de apeluri”, a transmis STS, potrivit stiripesurse.


Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

O pondere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 provine din manipularea necorespunzătoare a telefonului, din încercarea de a suna la un număr asemănător sau din neconfigurarea corectă a tastelor rapide. Totodată, sunt şi multe situaţii de apelare neintenţionată, involuntară, din buzunar („pocket dial”). În cele mai multe astfel de cazuri, persoana nu îşi dă seama că a sunat la 112. Aceste apeluri sunt efectuate de pe telefoane, ceasuri smart sau diferite gadgeturi. Operatorii STS recomandă utilizarea atentă a acestor dispozitive şi, în cazul în care o persoană este reapelată de Serviciul de urgenţă 112, să răspundă şi să informeze că apelul a fost făcut din greşeală.

Pe de altă parte, au fost şi apelanţi abuzivi care au sunat la 112 pentru a face glume şi a adresa înjurături, aceştia irosind peste 50 de mii de minute (880 de ore) din timpul ce se putea aloca celor care au avut cu adevărat nevoie de ajutorul Serviciului de urgenţă, în situaţii critice.

Spre exemplu, o persoană din Iaşi a apelat în mod abuziv numărul 112 de peste 15 mii de ori în ultimele 8 luni, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 62 de apeluri. Apelantul a utilizat o cartelă prepaid şi, de cele mai multe ori, a avut un comportament neadecvat faţă de operatori.

Sancţiuni pentru apelare abuzivă

Potrivit legislaţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliţia Română, în vederea identificării şi sancţionării acestora.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgenţă 112 se pedepseşte cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenţie se deplasează în teren şi constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenţie, în interval de un an, se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

”Este esenţială apelarea cu responsabilitate a numărului 112 doar în situaţii de urgenţă. Apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără a avea o urgenţă ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz şi se sancţionează, dar cel mai important, poate costa viaţa unei persoane care are nevoie urgent de ajutor”, a subliniat STS.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

China ar putea avea în curând mai multe animale de companie decât copii. Trendul care dă dureri de cap guvernului

China ar putea avea în curând mai multe animale de companie decât copii. Trendul care dă dureri de cap guvernului China se confruntă cu îmbătrânirea...

United Airlines apelează la Starlink-ul lui Elon Musk pentru internet în timpul zborului

United Airlines apelează la Starlink-ul lui Elon Musk pentru internet în timpul zborului Compania aviatică americană United Airlines a declarat vineri că a semnat un...

Creatorul serialului Peaky Blinders plănuiește să deschidă un studio în LA: ‘Ne pregătim pentru producții mari’

Creatorul serialului Peaky Blinders plănuiește să deschidă un studio în LA: 'Ne pregătim pentru producții mari' Creatorul serialului Peaky Blinders a anunțat că va deschide...

Festivalul etniilor din Soroca a ajuns la cea de-a 23-a ediție

Festivalul etniilor din Soroca a ajuns la cea de-a 23-a ediție Reprezentanții tuturor etniilor din Soroca s-au adunat astăzi, 14 septembrie, la festivalul lor. Fiecare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.