8.000 de persoane din sud-vestul Franţei, în curs de ‘evacuare preventivă’ din calea unui incendiu masiv

Publicat:

Circa 8.000 de persoane sunt în curs de ”evacuare preventivă” luni din două cartiere ale La Teste-de-Buch, oraş situat în golful Arcachon, pe malul Oceanului Atlantic, în sud-vestul Franţei, afectat de mai multe zile de un imens incendiu, a anunţat prefectura, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Peste o mie de animale vor fi de asemenea evacuate în orele următoare de la grădina zoologică a Bassin d’Arcachon, situată în acelaşi oraş, a precizat pentru AFP Asociaţia franceză a parcurilor zoologice (AFdPZ).


Citește și : Un oficial SUA se aşteaptă la noi măsuri din partea OPEC în privinţa majorării producţiei de petrol

Departamentul Gironde se luptă de o săptămână cu două incendii masive, în La Teste-de-Buch şi în Landiras, care au mistuit deja peste 13.000 de hectare de vegetaţie.

Cele două cartiere vizate de evacuări ale Teste-de-Buch, oraş foarte frecventat de turişti în special pe perioada verii, sunt Miquelots (circa 5.000 de persoane evacuate), în sudul oraşului, şi Pyla-sur-Mer (circa 3.000 de persoane), mai la vest.

”La Teste nu este ameninţat de flăcări. În schimb, vântul este pe cale de a-şi schimba direcţia, iar cartierele sunt pe cale de a fi învăluite de fum”, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al pompierilor din Gironde.

”Fumul este toxic, este o problemă de sănătate publică pentru protejarea populaţiei”, a adăugat el.

La grădina zoologică Bassin d’Arcachon, ”ca urmare a recomandărilor autorităţilor, vom face tot posibilul în vederea evacuării animalelor. Operaţiunile de pregătire a transportului au început”, a declarat directoarea Asociaţiei franceze a parcurilor zoologice, Cécile Erny.

”Veterinari şi îngrijitori încep de asemenea să sosească de la mai multe parcuri zoologice din teritoriu aducând cu ei vehicule, cuşti pentru transport şi materiale veterinare pentru a participa la evacuarea animalelor şi a veghea la securitatea şi la bunăstarea acestora”, a explicat ea.

Asemenea unei Arce a lui Noe, animalele, dintre care unele sunt mai sensibile la fum, cum ar fi primatele, vor fi transferate în parkingul grădinii zoologice din Pessac, la periferia oraşului Bordeaux ”până când trece norul de fum”, a mai precizat ea.

”Este o operaţiune unică în felul ei. A existat o mobilizare puternică în rândul specialiştilor din domeniu”, potrivit lui Erny.

În apropierea celuilalt incendiu de proporţii, situat mai la est, în interiorul continentului, la sud de Bordeaux, 3.500 de persoane erau de asemenea în cursul după-amiezii pregătite să-şi părăsească locuinţele din comunele Landiras, Budos şi Balizac, potrivit unui comunicat precedent din partea prefecturii.

Citește și : Candidaţii la şefia Partidului Conservator s-au contrat pe diverse subiecte în dezbaterea televizată (VIDEO)

Gironde şi alte 14 departamente din vestul Franţei sunt vizate luni de o alertă roşie emisă de Météo France, serviciul meteorologic francez, din cauza caniculei care ar putea aduce noi recorduri istorice de căldură în anumite regiuni.

Înmulţirea fenomenelor meteorologice extreme este o consecinţă directă a încălzirii climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră determinând totodată creşterea în intensitate a acestora, durata şi frecvenţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.