80 de morți în infernul din Grecia. Zeci de oameni sunt dispăruți – VIDEO. Un episcop dă vina pe ateul Alexis Tsipras

Publicat:

Bilanţul deceselor provocate de incendiile de vegetaţie care au făcut ravagii în apropiere de Atena a crescut miercuri la 80, alte zeci de persoane fiind date dispărute şi sunt căutate de echipele de intervenţie, informează Reuters, potrivit agerpres.

Sute de persoane din localitatea au fost înconjurate de flăcări luni noaptea în staţiunea Mati din estul ţării. Mulţi s-au aruncat în mare pentru a supravieţui incendiului, alţii însă au murit asfixiaţi, fie în maşini, fie pe marginea falezelor abrupte.


Citește și: Donald Trump a anunțat cine va fi noul ambasador american în România

Numărul victimelor a ajuns la 80 în urma decesului unui supravieţuitor care se afla internat în spital, a confirmat Departamentul de pompieri din Grecia.

Departamentul de pompieri a primit zeci de apeluri de la persoane care au raportat dispăruţi, însă nu se cunoaşte încă dacă unii dintre aceştia se numără printre cei decedaţi, a indicat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Echipele de salvare continuă miercuri operaţiunile de căutare în zonele afectate de flăcări şi pe mare încercând să îi găsească pe cei dispăruţi al căror număr este estimat la 40, precizează Reuters.

”A fost o situaţie îngrozitoare aici”, a declarat turistul finlandez Jaakob Makinen. ”A trebuit să fugim din hotel, am alergat pe plajă, de-a lungul acesteia, şi apoi am fost prinşi din urmă de foc, înconjuraţi într-un fel; a trebuit să intrăm în apă”, a povestit el pentru Reuters Television.

La fel ca Makinen, numeroase alte persoane au fost nevoite să petreacă multe ore în apă.

Nu se cunoaşte cu exactitate cauza incendiului care s-a răspândit rapid în Mati, de-a lungul unui labirint de străzi înguste şi s-a extins apoi în pădurea densă. Unele voci susţin că forţa vântului, pădurea densă de pin, focul şi panica au alcătuit o combinaţie letală care a îngreunat planurile de evacuare.

”Nu aveai cum să pleci. Casa mea a fost în flăcări în două minute”, a declarat Elias Psinakis, edilul din Marathon, pentru postul elen SKAI TV. ”Cu (vânt de) opt (grade) pe scara Beaufort şi (pădurea de) pini nici măcar nu ai timp”, a adăugat primarul.

”Armaghedon”, a titrat pe prima pagină cotidianul Ethnos, cu referire la locul biblic din Cartea Apocalipsei, alături de o imagine cu steagul naţional ars, care atârnă printre crengile unui copac carbonizat.

Incendiile sunt obişnuite în Grecia în lunile de vară. Însă, într-un mesaj vitriolic, episcopul Ambrosios de Kalavryta a susţinut că evenimentul este exprimarea mâniei lui Dumnezeu pentru că premierul Greciei, Alexis Tsipras, este un ateu declarat. Declaraţia prelatului a fost întâmpinată de un răspuns rapid din partea Bisericii care s-a distanţat de această remarcă, notează Reuters.

Incendiile devastatoare au fost aduse sub control, au informat miercuri dimineaţa oficialii locali. Un focar din munţii Geraneia, la aproximativ 70 de kilometri vest de Atena, era singurul în continuare activ, după cum a informat ministrul grec al protecţiei civile, Nikos Toskas.

Citește și: Senatorii polonezi adoptă un amendament pentru grăbirea reformei Curţii Supreme

În urma solicitării de către Atena a ajutorului internaţional, state precum Cipru, România şi Italia au furnizat aeronave sau pompieri pentru lupta împotriva incendiilor.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Christos Stylianides a sosit marţi seara la Atena pentru a evalua situaţia. Într-un interviu acordat televiziunii publice elene, oficialul european a declarat că schimbările climatice sunt responsabile pentru incendiile grave, adăugând că încălzirea planetei nu este o “ştire falsă”

Primarul oraşului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat marţi că 1.200 de case au fost distruse doar în oraşul său.

În timp ce presa a început să dezbată cine ar trebui să fie responsabil pentru incendii, Tsipras a spus că “ce” şi “de ce” ar trebui lăsat pentru mai târziu, iar concentrarea să rămână pe eforturile de salvare în curs. “Nimeni nu ar trebui să rămână fără ajutor – şi nu nicio întrebare nu ar trebui să rămână fără răspuns, a spus Tsipras.

El a sugerat anterior că unele dintre incendii ar putea să fi fost provocate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.