X

80% din exporturile Transnistriei merg în UE

80% din exporturile Transnistriei merg în UE

80% din exporturile regiunii transnistrene merg spre UE,  iar peste 90 % din locuitorii regiunii au cetățenia Republicii Moldova.

Citește și: ASP lansează un nou serviciu

Mulți moldoveni din partea stângă a Nistrului sunt angajați și integrați pe piața muncii pe malul drept. Datele au fost prezentate de vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul întrevederii cu Norbert Lammert, ex-președintele Bundestagului german, președintele Fundației Konrad Adenauer.

În cadrul întrevederii, vicepremierul Serebrian a prezentat situația actuală din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, referindu-se pe larg la mersul procesului de negocieri.

„Războiul din Ucraina a schimbat radical mecanismele de negociere dintre Chișinău și Tiraspol, dar și agenda discuțiilor. Asta nu înseamnă că s-a schimbat cumva intenția noastră de a găsi o soluție pașnică, diplomatică pentru acest dosar. Regiunea transnistreană va fi adusă gradual în câmpul legal al Republicii Moldova” a spus vicepremierul.

Întrebat de oaspeții germani despre modul în care Chișinăul intenționează să racordeze procesul de reintegrare a țării la cel de integrare europeană, Oleg Serebrian a spus că autoritățile de la Chișinău vor face „tot posibilul ca procesul de reintegrare a țării să avanseze.

Vicepremierul a evidențiat progresele înregistrate deja în refacerea social-economică a unității țării: toate companiile din regiunea transnistreană exportă în baza actelor permisive naționale, 80% din exporturile regiunii merg spre UE,  peste 90 % din locuitorii regiunii posedă cetățenia Republicii Moldova, mulți dintre ei fiind integrați în câmpul muncii pe malul drept.

Tags: Biroul politici de reintegrareOleg Serebrianregiunea transnistreanăseparatismTransnistria
Știrile zilei