X

9 posturi TV și 7 posturi de Radio vor organiza dezbateri electorale în această toamnă

9 posturi TV și 7 posturi de Radio vor organiza dezbateri electorale în această toamnă

Analiza celor 30 de declarații din partea furnizorilor de servicii media privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, aprobate în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului (CA), arată că 9 posturi TV și 7 posturi de Radio vor organiza dezbateri electorale, potrivit comunicatului.

5 din cele 9 posturi de televiziune care vor asigura desfășurarea dezbaterilor electorale, cu participarea concurenților electorali și/sau participanților la referendum, se regăsesc în lista serviciilor media audiovizuale ,,must carry”. Este vorba despre: Moldova 1, TV-Găgăuzia, Jurnal TV, TV8 și TVR Moldova.

Din cele 9 posturi de televiziune care și-au asumat organizarea și desfășurarea acestui tip de program electoral în alegerile din această toamnă, 8 sunt naționale și unul regional. În ce privește posturile de Radio, 2 sunt naționale, 4 – regionale și unul – local.

 

Denumirea postului TV (9) Național

(8)

Regional

(1)

Local

(0)

Moldova 1 X
Canal Regional X
Jurnal TV X
N4 X
PRO TV Chișinău X
TV8 X
TVC 21 X
TVR Moldova X
TV-Găgăuzia X
Denumirea postului TV (7) Național

(2)

Regional

(4)

Local

(1)

Radio Moldova X
RadioPlai X
GRT FM X
Jurnal FM X
Radio Chișinău X
Radio Poli Disc – Новое радио X
Aquarelle FM X

 

Potrivit pct. 62 din Regulamentul menționat,”în cadrul dezbaterilor electorale se interzice:

1) discursul care incită la ură;

2) dezinformarea;

3) mesajele care justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război și crimele împotriva umanității, alte mesaje expres interzise de lege;

4) utilizarea limbajului sexist.”

CA: ,,Amintim că, în contextul alegerilor locale generale din noiembrie 2023, CA a recepționat din partea furnizorilor de servicii media 99 de notificări privind neparticiparea la reflectarea campaniei electorale din partea a 51 de posturi TV și a 48 de posturi Radio.

Prin comparație, în acest an, numărul total al notificărilor de nereflectare a scrutinelor din toamnă este de 80. Printre acestea se numără cele 11 posturi ale căror licență de emisie a fost suspendată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Agenției de Investiții în perioada decembrie 2023-august 2024″

Tags: 9 posturi TV și 7 posturide Radiotoamnăvor organiza dezbateri electorale
Categorii: SocialȘtirile zilei