X

90 de pedepse de închisoare pe viaţă consecutive pentru autorul masacrului de la El Paso în 2019

Un tânăr american adept al supremaţiei rasei albe, care a ucis 23 de persoane într-un supermarket popular în rândul populaţiei hispanice din El Paso în 2019, a fost condamnat vineri de un judecător federal la 90 de pedepse de închisoare pe viaţă consecutive, scrie AFP, potrivit agerpres

Patrick Crusius, 24 de ani, a pledat vinovat în februarie pentru cele 90 de capete de acuzare împotriva lui, printre care “infracţiuni motivate de ură care au dus la moarte”.

Citește și :  Ursula von der Leyen: Legea europeană a cipurilor va intra în vigoare în toamnă

El se confruntă în continuare cu un proces pentru omucidere în faţa justiţiei statului Texas care nu a exclus să ceară pedeapsa cu moartea.

“Nimeni în această ţară nu ar trebui să trăiască cu frica de violenţă motivată de ură şi de a fi vizat din cauza aspectului sau apartenenţei” sale la o comunitate, a subliniat procurorul general al SUA, Merrick Garland, într-un comunicat.

“Cele 90 de condamnări pe viaţă consecutive anunţate astăzi garantează că Patrick Crusius îşi va petrece restul vieţii în închisoare pentru măcelul său rasist din El Paso”, a adăugat el.

Acest masacru este “unul dintre actele cele mai dispreţuitoare cauzate de violenţa legată de supremaţia rasei albe din epoca noastră modernă”, a spus procurorul general adjunct pentru drepturile civile, Kristen Clarke.

La începutul lui august 2019, Patrick Crusius a postat un manifest care conţinea tezele supremaţiei rasei albe. El a denunţat o “invazie hispanică a Texasului” şi l-a lăudat pe autorul masacrului din moscheile din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi.

Apoi a condus aproximativ zece ore din suburbiile Dallasului, unde locuia, până în El Paso, un oraş cu majoritate hispanică, unde a deschis focul cu o puşcă semiautomată într-un hipermarket Walmart.

Citește și : UNHCR: 76% dintre refugiaţii ucraineni de peste hotare intenţionează să se întoarcă în locurile de origine

La sosirea poliţiştilor, a coborât dintr-o maşină, cu mâinile în aer, spunând: “Eu sunt trăgătorul”. În timpul detenţiei, el a recunoscut că a vrut să atace “mexicani”.

Atacul armat a făcut 23 de morţi, printre care opt mexicani şi o majoritate americani de origine hispanică. El a şocat profund Statele Unite şi a deschis o dezbatere cu privire la responsabilitatea pentru diatribele anti-imigranţi ale preşedintelui republican Donald Trump.

Masacrul de la El Paso rămâne unul dintre cele mai mortale atacuri armate din istoria Statelor Unite, frecvent îndoliate de incidente armate.

Tags: El PasoinchisoarePatrick Crusiussupermarket
Categorii: Știrile zilei