X

90 de persoane arestate în Turcia pentru presupuse legături cu militanţii kurzi

Autorităţile turce au arestat marţi 90 de persoane pentru presupuse legături cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) scoasă în afara legii, a anunţat Ministerul de Interne, informează Reuters, potrivit agerpres.

Operaţiunea în opt provincii a fost lansată pentru a împiedica activităţile membrilor PKK şi este în curs de desfăşurare, a declarat ministerul într-un comunicat.

Citeşte şi: 10.000 de oameni au fost evacuaţi după explozia unui depozit militar

Identitatea celor reţinuţi în operaţiunea de marţi nu a fost imediat clară.

Duminică, Partidul Democrat al Poporului (HDP) prokurd a anunţat că 140 de membri ai săi au fost deţinuţi în ultimele trei zile şi că detenţiile sunt motivate politic.

Guvernul turc acuză HDP de legături cu PKK, clasificată ca organizaţie teroristă de Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană. HDP neagă astfel de legături.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic s-a produs în Indonezia. Bilanţul dezastrului de luna trecută a depăşit 2000 de morţi

PKK a condus o insurgenţă împotriva statului turc din 1984. Violenţa în sud-estul extrem kurd al Turciei a escaladat după prăbuşirea unui armistiţiu în 2015.

Turcia a efectuat în ultimele luni lovituri împotriva bazelor PKK din nordul Irakului, în special fieful insurgenţilor din Munţii Qandil, unde Ankara a ameninţat că va lansa o ofensivă terestră.

Tags: kurziMunţii QandilPartidul Democrat al Poporului (HDP)Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)turcia
Categorii: Diaspora