X

94% dintre ucraineni au încredere în Zalujnâi, nivelul de încredere în Zelenski a scăzut la 64% – sondaj KMIS

94% dintre ucraineni au încredere în Zalujnâi, nivelul de încredere în Zelenski a scăzut la 64% – sondaj KMIS

Ucrainenii au cea mai mare încredere în Valery Zalujnâi, pe care președintele ucrainean Vladimir Zelenski l-a demis din postul de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 8 februarie. Rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), publicat pe 15 februarie. Astfel, 94% dintre respondenți și-au exprimat încrederea în Zalujnâi, 5% nu au încredere (în decembrie anul trecut aceste cifre au fost de 92% și 5%).

Pe locul al doilea în clasament se află șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, 66% dintre ucraineni au încredere în el, 19% nu au încredere în el (în decembrie – 60% și 20%). Al treilea pe listă este Zelenski, 64% dintre ucraineni au încredere în președinte, 35% nu au încredere în el (în decembrie – 77% și 22%). Astfel, nivelul de încredere în Zelenski a scăzut cu 13 puncte procentuale.

Voluntarul și showmanul Serghei Pritula are încredere de 61% dintre ucraineni, neîncredere de 33% (în decembrie – 69%, respectiv 25%). Nivelul de încredere al ucrainenilor în alte persoane publice de pe lista KMIS a fost mai mic de 50%.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 februarie – 10 februarie folosind interviuri telefonice asistate de computer pe baza unui eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil. Au fost chestionați un total de 1202 respondenți care locuiesc în toate regiunile Ucrainei (cu excepția Crimeei). 874 de interviuri au fost efectuate înainte de 8 februarie (demisia lui Zaluzhny), restul – pe 9 și 10 februarie. Eșantionul nu a inclus rezidenții din teritorii care nu au fost temporar controlate de autoritățile ucrainene până la 24 februarie 2022, iar sondajul nu a fost realizat cu cetățeni aflați în străinătate.

Eroarea de eșantionare statistică (cu o probabilitate de 0,95 și ținând cont de efectul de proiectare de 1,1) nu a depășit 3,2% pentru indicatorii aproape de 50%. În condiții de război, pe lângă eroarea formală specificată, se adaugă o anumită abatere sistematică.

Tags: încrederesondajucrainaZalujnâi
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei