X

955 de mineri sud-africani, blocaţi în subteran, au reuşit să iasă teferi la suprafaţă

Cei 955 de mineri care erau blocaţi de peste 24 de ore pe fundul unei mine în Africa de Sud, din cauza unei pene de electricitate, au ieşit vineri teferi la suprafaţă, potrivit unui anunţ al angajatorului, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Toată lumea a ieşit” din mină, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei miniere Sibanye Gold, James Wellsted. Incidentul nu s-a soldat cu victime, înregistrându-se ”doar câteva cazuri de deshidratare şi de presiune arterială crescută, dar nimic grav”, a adăugat el.

Citeşte şi: Fiul cel mare al lui Fidel Castro s-a sinucis

Minerii erau blocaţi în galeriile minei Beatrix, aflată în apropiere de oraşul Welkom (centru), din cauza unei furtuni puternice survenite miercuri seara, care a întrerupt alimentarea cu energie electrică şi a blocat ascensoarele mai multor puţuri de exploatare.

După lungi ore de eforturi, echipele speciale au reuşit să restabilească în întregime alimentarea cu energie electrică şi să repună în funcţiune ascensoarele, care i-au adus la suprafaţă pe primii mineri în zorii zilei.

Oprirea ascensoarelor a împiedicat joi dimineaţa aducerea la suprafaţă a echipei de noapte.

Citeşte: O camionetă a intrat în plin pe trotuarul din Shanghai. Cel puţin 18 răniţi – VIDEO

”Au trecut printr-o experienţă traumatizantă”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al minei. După revenirea la suprafaţă, minerii vor fi supuşi unui examen medical şi vor primi consiliere psihologică, la fel şi familiile lor.

Accidentele miniere sunt frecvente în Africa de Sud, unde sunt minele cele mai adânci din lume. În 2015, 77 de persoane au murit în accidente miniere, potrivit Camerei sud-africane a minelor.

Tags: Africa de SudJames Wellstedmina BeatrixmineriSibanye GoldWelkom
Categorii: Știrile zilei