X

A doua tentativă de lansare a misiunii Artemis 1 spre Lună

Echipele Centrului Spațial Kennedy se pregătesc sâmbătă pentru o a doua încercare de lansare a a misiunii Artemis 1 spre Lună, în speranța că au remediat problemele tehnice care au împiedicat prima lansare , informează mediafax.

Racheta gigantică Space Launch System urmează să decoleze de la Cape Canaveral, Florida, dând startul ambițiosului program Artemis al NASA, scrie Reuters.

Citește și : Un elicopter ONU s-a prăbușit în estul statului Congo; trei răniți

Precedenta încercare de lansare, luni, s-a încheiat cu probleme tehnice care au forțat amânarea zborului fără echipaj. Testele au indicat că tehnicienii au reparat între timp o conductă de combustibil care prezenta scurgeri și care a contribuit la lansarea anulată de luni, a declarat vineri Jeremy Parsons, un director adjunct de program la centrul spațial.

Alte două probleme cheie ale rachetei propriu-zise – un senzor de temperatură defect al motorului și unele fisuri – au fost rezolvate spre satisfacția NASA, spunea Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis.

Vremea este întotdeauna un factor suplimentar care scapă de sub controlul NASA. Cele mai recente prognoze anunțau o probabilitate de 70% de condiții favorabile în intervalul de lansare de două ore de sâmbătă, potrivit Forțelor Spațiale Americane de la Cape Canaveral.

Citește și : Episcopul grec Chrysostomos de Dodoni: ‘O femeie nu este violată fără să vrea’

 

Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea, cu ajutorul rachetei gigantice Space Launch System, a capsulei Orion, fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure pentru a opera zboruri viitoare cu echipaje de astronauţi.

Tags: Artemis 1KennedylunaNASASpace Launch System
Categorii: Știrile zilei