X

A fost aprobat „antidotul” pentru „diareea de minciuni”

A fost aprobat „antidotul” pentru „diareea de minciuni”

Parlamentul a votat, cu voturile majorității parlamentare, Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, creat în acest an, are misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale.

Citește și: Tarifele mai mici în roaming pentru moldoveni

Deputații din opoziția BCS au criticat vehement documentul și au acuzat majoritatea că urmărește să instituie cenzura absolută. În replică, președintele Comisiei parlamentare  securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp a venit cu precizări.

„Era clar că trompetele Kremlinului vor reacționa așa. Instrumentul vostru de operare este dezinformarea și noi trebuie să găsim un antidot la toata porcăria pe care o faceți voi pentru că voi nu vă gândiți la R. Moldova. Voi vă gândiți cum să vă hrăniți din „kulioacele” de la Kremlin și mai noi de la Tel Aviv, asta e tot obiectivul pe care-l aveți și vă doare drept în… cot de cum trăiesc oamenii din Moldova”, a menționat Carp.

A fost aprobat „antidotul” pentru „diareea de minciuni”

El s-a referit doar la câteva dintre știrile false aruncate în spațiul public cu scopul de a crea panică în societate – informația precum că în Moldova ar urma să ajungă zeci de mii de sirieni sau că Chișinăul planifică invadarea Transnistriei, or, aterizarea avioanelor militare la Mărculești și implicarea Moldovei în război.

„Și iată noi avem nevoie de un centru care să combată aceste porcării, care să oprească această diaree de minciuni, vă rog să mă scuzați pentru această calificare, dar…”, a precizat deputatul.

Potrivit concepției, Centrul își propune ca obiectiv identificarea falsurilor aruncate în spațiul public și stabilirea măsurilor de combatere a acestora.

Tot la ședința plenară de astăzi a fost votat proiectul de hotărâre privind structura Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Efectivul-limită al Centrului va fi de 20 de unități. Instituția va fi condusă de un director și un director adjunct.

Tags: Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a DezinformăriiLilian Carpparlament
Categorii: PoliticăȘtirile zilei