Inițiativă civică „Cetățeni pentru Europa”, care vine în susținerea eforturilor de aderare a Republicii Moldova la UE, a fost lansată la Chișinău. Grupul este format din personalități din diverse domenii, de la relații internaționale și antreprenoriat până la cultură, artă și sport. Acesta își propune să promoveze integrarea europeană a țării și să informeze corect publicul despre avantajele aderării la blocul comunitar.

Inițiativa are opt fondatori: ex-ministrul afacerilor externe Nicu Popescu, antreprenorul Vasile Tofan, jurnalista și antreprenoarea Nata Albot, soprana Valentina Nafornița, sportiva Irina Rîngaci, jurnalistul Alex Cozer, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc și președintele comunității WatchDog, Valeriu Pașa.


Citește și: Au început alegerile europarlamentare: Când pot vota moldovenii cu cetățenie română

Fondatorii inițiativei spun că doresc să contribuie activ la asigurarea accesului fiecărui cetățean la informații corecte și obiective, astfel încât la referendumul privind integrarea europeană din 20 octombrie  toți alegătorii să poată vota în deplină cunoștință de cauză, având toate datele necesare pentru a lua o decizie informată și independentă, neinfluențată de propagandă sau manipulare.

În cadrul unei conferințe de presă, fostul ministrul al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a spus că doar integrarea în Uniunea Europeană poate asigura cetățenilor un viitor liber și sigur. „Moldova va reuși doar dacă se ancorează ferm în marea familie europeană”, a adăugat Nicu Popescu.

Nata Albot, jurnalistă și activistă civică, a menționat că cei de la inițiativa Cetățeni pentru Europa nu fac politică și nu aparțin unei culori politice. „Dorim să creăm un nucleu de cetățeni activi și să inspirăm pe alții să ni se alăture. Datoria noastră este nu doar să fim prezenți la referendum, ci să formăm o majoritate covârșitoare”, a spus ea.

„Ne aflăm într-un moment de răscruce. Calea pe care o alegem acum va determina pentru generații viitoare în ce fel de țară vom trăi. Mobilizându-ne, putem aduce Moldova în Uniunea Europeană până în 2030”, a declarat antreprenorul Vasile Tofan.

Soprana Valentina Naforniță consideră că oamenii din Republica Moldova merită o viață mai bună, iar artiștii din Republica Moldova au nevoie de condiții favorabile pentru a se dezvolta. Acest lucru se poate face prin integrarea în UE.

„În fața noastră s-a ivit o oportunitate extraordinară. Referendumul privind integrarea europeană din această toamnă este, probabil, cel mai important eveniment de la obținerea independenței. Trebuie să ne implicăm cu toții pentru a reuși să devenim parte din marea familie europeană”, a declarat jurnalistul Alex Cozer.

Campioana europeană Irina Rângaci este de părere că este importantă unirea prin sport. Potrivit sportivei, aderarea la UE va oferi un acces îmbunătățit la facilitățile sportive și va facilita schimburile de experiențe cu echipele de sportivi din întreaga Uniune Europeană.

„Vreau să îmi dezvolt afacerea aici, în țara noastră, de aceea îndemn pe toată lumea să se mobilizeze și să participe masiv la referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. UE înseamnă pace și libertate – și noi, micii antreprenori, vrem să facem parte din acest spațiu”, a declarat antreprenoarea Maria Macari.

Cei care doresc să se alăture inițiativei deschise „Cetățeni pentru Europa” o pot face înregistrându-se pe pagina web: www.moldova.eu.