A fost descoperit un nou continent, format în urmă cu aproximativ 58 de milioane de ani

Publicat:

A fost descoperit un nou continent, format în urmă cu aproximativ 58 de milioane de ani

A fost descoperit un nou microcontinent, iar echipa de cercetători consideră că acest continent a fost format în urmă cu aproximativ 58 de milioane de ani. Descoperirea arată, de asemenea, rolul marjei de transformare Pre-Ungava, o caracteristică tectonică recent identificată în facilitarea acestei separări.

Strâmtoarea Davis e un corp de apă care leagă Marea Labrador și Golful Baffin, între Groenlanda și Canada. Zona a intrigat mult timp oamenii de știință datorită caracteristicilor sale geologice complexe. Cercetări recente au scos la iveală un aspect fascinant al acestei regiuni – un microcontinent format prin procese complexe ale plăcilor tectonice, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

O nouă perspectivă

Această descoperire aruncă o nouă lumină asupra istoriei tectonice a Atlanticului de Nord și oferă o perspectivă asupra formării continentelor. Acest micro-continent a fost denumit proto-microcontinentul Strâmtorii Davis.

O echipă de geologi de la Universitatea Uppsala din Suedia și de la Universitatea Derby din Regatul Unit a identificat un bloc izolat de scoarță continentală groasă în Strâmtoarea Davis. Această formațiune, care măsoară 19-24 de kilometri grosime, a fost probabil separată de Groenlanda din cauza extinderii est-vest de-a lungul marginii sale.

Formarea acestui microcontinent este atribuită procesului de propagare a fundului mării, care a avut loc între Groenlanda și America de Nord. Acest proces a mai  format Marea Labrador și Golful Baffin, legându-le prin Strâmtoarea Davis. O fază crucială de extindere est-vest de-a lungul marginii Groenlandei a dus la desprinderea acestui bloc continental.

„Un laborator natural ideal”

Dr. Jordan Phethean de la Universitatea din Derby, care a făcut parte din echipa de cercetare, a explicat de ce descoperirea este semnificativă. “Modificările bine definite ale mișcării plăcilor care au loc în Marea Labrador și în Golful Baffin, care sunt afectate de complicații externe relativ limitate, fac din această zonă un laborator natural ideal pentru studiul formării microcontinentelor”, a declarat expertul, citat de Phys.org.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

“Riftingul și formarea microcontinentelor sunt fenomene absolut continue – cu fiecare cutremur am putea lucra la următoarea separare a microcontinentelor. Scopul muncii noastre este să înțelegem formarea lor suficient de bine pentru a prezice această evoluție foarte viitoare”, a mai spus acesta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alec Baldwin le mulţumeşte susţinătorilor săi după anularea procesului pentru omor prin imprudenţă

Alec Baldwin le mulţumeşte susţinătorilor săi după anularea procesului pentru omor prin imprudenţă Actorul american Alec Baldwin le-a mulţumit celor care l-au susţinut după ce...

Postul TV Cartoon Network neagă zvonurile privind închiderea

Postul TV Cartoon Network neagă zvonurile privind închiderea Cartoon Network alungă zvonurile de închidere după un protest viral pe rețelele sociale, reafirmându-și angajamentul față de...

Actriţa Shannen Doherty, Brenda din serialul ‘Beverly Hills, 90210’, a murit la 53 de ani

Actriţa Shannen Doherty, Brenda din serialul 'Beverly Hills, 90210', a murit la 53 de ani Actriţa americană Shannen Doherty, cunoscută graţie rolului liceenei Brenda Walsh...

Cel mai bun jucător de la EURO 2024 speră ca un spaniol să câştige Balonul de Aur

Cel mai bun jucător de la EURO 2024 speră ca un spaniol să câştige Balonul de Aur Mijlocaşul defensiv al echipei Manchester City şi al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.