X

A fost elucidat misterul morții faraonului Tutankhamon. Specialiștii au folosit tehnici de ultima generație

A fost elucidat misterul morții faraonului Tutankhamon. Specialiștii au folosit tehnici de ultima generație

Moartea lui Tutankhamon, zis și Tut, a fost mulți ani învăluită în mister. La doar 9 ani, el a devenit cel mai tânăr faraon al Egiptului Antic. Decesul lui a fost prematur și, din momentul în care mormântul său a fost descoperit în 1922, egiptologii și-au pus întrebări cu privire la adevărata cauză, relatează express.co.uk.

Au fost lansate numeroase teorii, însă, ținând cont de faptul între moartea sa și momentul actual au trecut mii de ani, a fost practic imposibilă stabilirea cauzei, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Asta până când o echipă de specialiști a utilizat tehnici de ultimă generație pentru a preleva mostre din materialul folosit la înmormântare și, conform acestora, pentru a afla cum s-a produs moartea fulgerătoare a tânărului faraon.

Dr. Chris Naunton, directorul Societății de Explorare a Egiptului, și un grup de alți specialiști sunt de părere că au elucidat misterul după ce au făcut legătura între rănile lui Tutankhamon și cele suferite într-un accident de car.

Interesul lui Naunton a fost stârnit după ce a găsit informații furnizate de Howard Carter, egiptologul britanic care a descoperit mormântul lui Tut, care sugerau că unele părți ale trupului său ar fi fost arse.

Ce indicii au fost descoperite

Un indiciu a fost descoperit în notițele doctorului Robert Connolly, un antropolog de la Universitatea din Liverpool, care a făcut parte din echipa care a analizat rămășițele lui Tutankhamon în 1968.

În anul 2013, el a descoperit o bucată din pielea faraonului, singura mostră cunoscută în afara Egiptului.

În colaborare cu dr. Matthew Ponting, dr. Connolly a utilizat un microscop electronic și a ajuns la concluzia că pielea a fost arsă.

În urma unor teste chimice efectuate mai târziu, se pare că trupul lui Tutankhamon a fost incendiat în timp ce se afla în sicriu.

Astfel, uleiurile se combinau cu oxigenul și cu pânza pentru a provoca o reacție chimică care, în esență, „gătea” corpul faraonului la o temperatură de peste 200 grade Celsius.

„Carbonizarea și posibilitatea ca o mumificare defectuoasă să fi dus la combustia spontană a cadavrului la scurt timp după înmormântare a fost complet neașteptată, un fel de descoperire”, a declarat dr. Naunton.

Cercetătorii au efectuat o “autopsie virtuală”

În colaborare cu oamenii de știință de la Institutul medico-legal Cranfield, cercetătorii au efectuat o „autopsie virtuală” care a scos la iveală un „model” de leziuni aflate pe o parte a corpului său.

Cercetările lor ar putea explica și motivul pentru care Tutankhamon este, de asemenea, singura mumie descoperită până acum căreia îi lipsește inima: pentru că aceasta a fost grav afectată.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Experții în accidente auto au realizat simulări computerizate ale accidentelor de car și au confirmat teoria.

Echipa este de părere că un car l-a lovit din plin pe Tutankhamon în timp ce acesta se afla în genunchi, strivindu-i coastele, pelvisul și inima.

 

 

Tags: egiptfaraoninmormantareTutankhamon
Diverse