X

A fost inventat un antibiotic nou care poate distruge superbacteria Acinetobacter

A fost inventat un antibiotic nou care poate distruge superbacteria Acinetobacter

Cercetătorii afirmă că au creat un antibiotic nou destinat tratării bacteriei Acinetobacter baumannii. Aceasta este cunoscută pentru rezistența sa la multe tipuri de antibiotice, ceea ce poate complica tratamentul și poate duce la infecții persistente și potențial letale, anunță CNN.

Citește și Lucrătorii medicali vor promova vaccinarea după modelul american

Acinetobacter baumannii poate declanșa infecții grave la nivelul plămânilor, tractului urinar și sângelui, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Această bacterie este rezistentă la o categorie de antibiotice cu spectru larg cunoscută sub denumirea de carbapeneme.

Acinetobacter baumannii rezistentă la carbapenem, denumită și CRAB, a ocupat prima poziție în lista Organizației Mondiale a Sănătății privind „patogenii prioritari” rezistenți la antibiotice în 2017. În Statele Unite, această bacterie a provocat aproximativ 8.500 de infecții în rândul pacienților spitalizați și 700 de decese în acel an, conform celor mai recente date furnizate de CDC. Prevalența CRAB în infecțiile identificate în spitalele din SUA se situează în jurul valorii de 2%. Totuși, aceasta este mai răspândită în regiuni precum Asia și Orientul Mijlociu, provocând până la 20% din infecțiile în unitățile de terapie intensivă la nivel global.

Bacteriile se multiplică în mediile medicale, cum ar fi spitalele și azilurile de bătrâni. Persoanele cu cel mai mare risc de a contracta infecții includ cele cu catetere, cele care sunt dependente de ventilație sau cele care au răni deschise din cauza intervențiilor chirurgicale.

Agenții patogeni asociati sunt atât de rezistenți încât, potrivit cercetătorilor, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA nu a autorizat o nouă clasă de antibiotice pentru tratarea lor în ultimii peste 50 de ani, conform unui studiu publicat la 3 ianuarie în revista Nature.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea Harvard și compania elvețiană de îngrijire a sănătății Hoffmann-La Roche afirmă că noul antibiotic, zosurabalpin, demonstrează eficacitate în eradicationarea bacteriei Acinetobacter baumannii. Zosurabalpin se încadrează într-o clasă chimică distinctă și adoptă o abordare unică în ceea ce privește modul său de acțiune, a afirmat dr. Kenneth Bradley, șeful global pentru descoperirea bolilor infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development și unul dintre cercetători.

„Aceasta este o abordare nouă, atât în ceea ce privește compusul în sine, cât și mecanismul prin care ucide bacteriile”, a spus el.

Acinetobacter baumannii reprezintă o bacterie gram-negativă, fiind caracterizată de prezența membranelor interioare și exterioare, ceea ce conferă o rezistență dificilă la tratament. Obiectivul cercetării a constat în identificarea și ajustarea unei molecule capabile să traverseze cele două straturi de membrane și să elimine bacteria.

Potrivit lui Bradley, „Aceste două membrane constituie o barieră formidabilă împotriva pătrunderii moleculelor, cum ar fi antibioticele.”

Procesul de dezvoltare a zosurabalpin a început prin examinarea a aproximativ 45.000 de molecule mici de antibiotic denumite peptide macrociclice, iar cercetătorii au identificat moleculele care ar putea inhiba creșterea diverselor tipuri de bacterii. După ani de optimizare a potenței și siguranței unui număr redus de compuși, s-a ajuns la o moleculă modificată.

Zosurabalpin oprește proliferarea Acinetobacter baumannii prin blocarea mișcării moleculelor mari numite lipopolizaharide către membrana exterioară, unde acestea sunt esențiale pentru menținerea integrității membranei. Acest proces determină acumularea acestor molecule în interiorul celulei bacteriene, generând niveluri toxice care duc la moartea celulei.

Potrivit studiului, zosurabalpin a demonstrat eficacitate împotriva a peste 100 de probe clinice de CRAB testate. Cercetătorii au constatat că antibioticul a redus semnificativ nivelurile de bacterii la șoarecii care au dezvoltat pneumonie indusă de CRAB. De asemenea, acesta a prevenit decesul șoarecilor cu sepsis cauzat de aceste bacterii.

„Descoperirea medicamentelor care vizează bacteriile dăunătoare gram-negative este o provocare de lungă durată din cauza dificultăților de a face moleculele să traverseze membranele bacteriene pentru a atinge țintele din citoplasmă”, au scris cercetătorii. „Compușii de succes trebuie să posede de obicei o anumită combinație de caracteristici chimice.”

Zosurabalpin se află în prezent în faza 1 a studiilor clinice, unde se evaluează siguranța, tolerabilitatea și farmacologia moleculei la subiecții umani, conform autorilor studiului. Cu toate acestea, persistă o amenințare considerabilă la adresa sănătății publice la nivel mondial din cauza rezistenței antimicrobiene, care se datorează lipsei de tratamente eficiente, avertizează dr. Michael Lobritz, șeful global al bolilor infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development, care a fost implicat în cercetare.

Rezistența antimicrobiană survine atunci când organisme precum bacteriile și ciupercile evoluează suficient încât să supraviețuiască medicamentelor concepute pentru a le distruge.

 În 2019, aproximativ 1,3 milioane de decese la nivel global au fost direct atribuite rezistenței antimicrobiene, conform unei analize din 2022 publicate în The Lancet. Comparativ, în acel an, HIV/SIDA și malaria au generat 860.000, respectiv 640.000 de decese. În Statele Unite, se înregistrează anual peste 2,8 milioane de infecții rezistente la antimicrobiene, ceea ce conduce la peste 35.000 de decese, conform Raportului CDC din 2019 privind amenințările de rezistență la antibiotice.

Chiar dacă mai sunt necesare cercetări suplimentare și zosurabalpin se află încă la câțiva ani distanță de utilizarea clinică, dezvoltarea aceasta este extrem de promițătoare, conform afirmațiilor dr. César de la Fuente, profesor asistent prezidențial la Universitatea din Pennsylvania.

„Ar putea fi mai mulți ani”, a spus de la Fuente, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Cu toate acestea, cred că dintr-o perspectivă academică, este incitant să vedem un nou tip de moleculă care ucide bacteriile într-un mod diferit. Cu siguranță avem nevoie de noi moduri de a gândi despre descoperirea antibioticelor și cred că acesta este un bun exemplu în acest sens.”

Cercetătorii sugerează că strategia utilizată pentru a împiedica creșterea Acinetobacter ar putea fi utilă și în tratarea altor bacterii rezistente la tratament, precum E. coli.

Dr. Bradley explică că zosurabalpin acționează prin blocarea formării membranei exterioare, un proces comun pentru toate bacteriile gram-negative. Înțelegând biologia din spatele acestei acțiuni, viitorii cercetători ar putea dezvolta modalități de a împiedica creșterea altor bacterii folosind molecule modificate.

Cercetătorii subliniază că dezavantajul acestei abordări este că molecula modificată va fi eficientă doar împotriva anumitor bacterii pentru care a fost proiectată. Totuși, dr. de la Fuente sugerează că această metodă de adaptare a moleculelor pentru a viza bacterii specifice ar putea aduce beneficii semnificative sănătății noastre generale, deoarece multe antibiotice cu spectru larg sunt cunoscute pentru a afecta bacteriile benefice, mai ales în intestin și pe piele.

„De zeci de ani, am fost obsedați să creăm sau să descoperim antibiotice cu spectru larg care ucid totul”, a menționat de la Fuente. „De ce să nu încercăm să venim cu antibiotice specifice, mai țintite, care să vizeze doar agentul patogen care cauzează infecția și nu toate celelalte lucruri care ar putea fi bune pentru noi?”

 

Tags: Cercetătoriicreat un antibiotic nou
Sănătate