X

A fost prezentat raportul de audit privind utilizarea mijloacelor financiare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”

A fost prezentat raportul de audit privind utilizarea mijloacelor financiare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”

Comisia de control al finanțelor publice a audiat, la ședința din această săptămână, raportul de audit al performanței privind utilizarea mijloacelor financiare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.

Raportul a fost remis spre examinare Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Procuraturii Generale, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol.

Proiectul „Livada Moldovei” a fost inițiat de Guvern, urmare a încheierii contractului de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Proiectul are ca scop dezvoltarea și consolidarea lanțului valoric horticol al Republicii Moldova prin sporirea gradului de ocupare a forței de muncă, creșterea rentabilității activităților agricole, îmbunătățirea calității produselor horticole proaspete și procesate, diversificarea producției pentru consumul populației, precum și impulsionarea activității de cercetare și inovare în domeniul horticol. Creditul, în suma maximă de 120 milioane de euro, a fost contractat de Guvern pentru recreditarea, în condiții avantajoase, a persoanelor juridice publice și private care implementează proiecte investiționale în domeniul horticol.

Citește și: Granturi de milioane pentru vinificatorii moldoveni

Proiectul a fost lansat oficial luna mai 2016, iar termenul-limită de implementare a fost prelungit până la 31 ianuarie 2027. Pe parcursul anilor 2016-2023, prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei” au fost finanțate 514 subproiecte investiționale în sumă totală de 197,5 milioane de euro, dintre care valoarea creditului Băncii Europene de Investiții a constituit 90,4 milioane de euro.

În rezultatul analizei modului în care au fost valorificate resursele financiare alocate proiectului, misiunea de audit a Curții de Conturi a constatat că accesul beneficiarilor la resursele financiare oferite de BEI a fost limitat din cauza numărului redus al băncilor comerciale desemnate ca instituții financiare participante la implementarea proiectului. De asemenea, nevalorificarea în timp util a resurselor financiare oferite de BEI a condus la prelungirea termenelor de implementare a proiectului, ceea ce a generat costuri suplimentare.

Activitățile de audit au scos în evidență și ambiguitatea cadrului de reglementare a Unității de implementare, și anume carențe referitoare la organizarea și executarea activităților, ținerea evidenței contabile și raportarea financiară, monitorizarea progresului în cadrul Unității de implementare, precum și insuficiența monitorizării  de către Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a realizării obiectivelor proiectului. În raport se mai menționează că procedurile de achiziții desfășurate din banii publici oferiți de Guvern s-au realizat netransparent și ineficient, provocând efecte de majorare a costurilor proiectului acoperite din bugetul de stat. Totodată, în vederea menținerii atractivității proiectului și stimulării investițiilor în sectorul horticol, statul a contribuit, indirect, cu 596,9 milioane de lei, inclusiv prin acordarea facilităților fiscale și vamale pentru importul sau livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor și serviciilor destinate proiectului, subvenționarea investițiilor efectuate și a dobânzilor achitate etc.

Având la bază aceste constatări, Curtea de Conturi a prezentat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Unității de implementare a proiectului o serie de recomandări care vizează: ajustarea cadrului de reglementare aferent activității Unității de implementare la prevederile actelor legislative în vigoare; clarificarea modului de planificare, executare și raportare a mijloacelor financiare alocate din bugetul de stat pentru întreținerea Unității de implementare a proiectului; consolidarea proceselor de monitorizare a subproiectelor investiționale și raportarea cu privire la rezultatele acestora.

Misiunea de audit public extern cu privire la performanța utilizării mijloacelor financiare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” a fost realizată în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pentru anii 2023-2024.

 

Tags: Livada Moldoveimijloace financiareproiect
Social