A început procesul complicilor la asasinarea unui preot francez

Publicat:

La Paris a început luni procesul a trei complici ai asasinilor preotului catolic Jacques Hamel, ucis acum în 2016, la vârsta de 85 de ani, la sfârşitul unei liturghii, transmite AFP, potrivit agerpres.

Asasinii Adel Kermiche şi Abdel-Malik Petitjean, în vârstă de 19 ani la vremea respectivă, au fost ucişi de poliţie la ieşirea din biserica din Rouen unde au comis crima din 26 iulie.


Citeşte şi: Cinci angajaţi ai ONU au fost răpiţi în Yemen – Black News

În boxa acuzaţilor nu va fi prezent nici cel despre care se presupune că i-a instigat, Rachid Kassim, care se pare că a murit într-un bombardament în Irak, în februarie 2017.

Vor fi judecaţi doar Jean-Philippe Jean Louis, Farid Khelil şi Yassine Sebaihia, care conform rechizitoriului făceau parte din “anturajul familial, amical sau telefonic” ai celor doi ucigaşi şi care sunt acuzaţi de “asociere infracţională teroristă”.

Kermiche şi Petitjean, care se considerau membri ai Statului Islamic, i-au tăiat gâtul părintelui Hamel şi au rănit grav un bărbat în vârstă de peste optzeci de ani care asistase la liturghie alături de soţia sa şi de trei călugăriţe. A fost prima dată când un preot a fost ţinta unui atentat în Europa chiar în biserică.

Kassim era cunoscut ca propagandist al Statului Islamic.

Prima parte a procesului va fi consacrată examinării personalităţii inculpaţilor. Se bănuieşte că ei ştiau despre intenţiile asasinilor şi erau adepţii aceleiaşi ideologii, ba chiar au încercat să se alăture grupărilor teroriste din Siria.

Arhiepiscopul Dominique Lebrun din Rouen a depus în 2019 la Vatican un dosar pentru beatificarea părintelui Hamel. Monseniorul se aşteaptă “să li se facă dreptate victimelor”, dar şi celor trei acuzaţi “închişi de cinci ani”. “Sunt vinovaţi? De ce anume?” se întreabă el.

Avocatul lui Jean-Philippe Jean Louis, Beranger Tourne, este convins că inculpaţii sunt doar nişte ţapi ispăşitori. Clientul său, acum în vârstă de 25 de ani, este prezentat de procurori ca un personaj “foarte activ în jihadosferă”, prin administrarea unui grup de susţinere a Statului Islamic pe Telegram şi prin organizarea unor chete online pentru susţinerea membrilor “mişcării islamiste radicale”.

Cu câteva luni înaintea atentatului, tânărul călătorise în Turcia împreună cu Petitjean; procuratura susţine că intenţia lor era să ajungă în Siria.

Khelil, care păstra contactul şi cu Kassim, este acuzat că i-a susţinut intenţiile de acţiune vărului său, Petitjean. Inculpatul are acum 36 de ani şi – potrivit avocatului său, Simon Clemenceau – susţine că nu ştia nimic despre proiectul criminal şi nu recunoaşte că este adeptul aceleiaşi ideologii ca şi a asasinilor.

Sabaihia, în vârstă de 27 de ani, care s-a întâlnit cu cei doi terorişti în 24 iulie, la Saint-Etienne-du-Rouvaray, afirmă că “nu ştia ce se pregăteşte”, a declara avocata sa, Katy Mira.

Joi urmează să fie audiat Guy Coponet, enoriaşul care a supravieţuit atentatului. El are acum 92 de ani şi a fost prezent şi luni, la deschiderea procesului, ocazie cu care a declarat că speră ca responsabilii să îşi poată cere iertare “de la toţi cei cărora le-au provocat suferinţe”.

Citeşte şi: UE trebuie să se facă respectată de China (ministru francez) – Black News

Surorile preotului ucis, Roseline şi Chantal, vor “să înţeleagă cine erau autorii şi ce motivaţii aveau” şi să afle dacă au existat “insuficienţe în arsenalul de prevenire”, având în vedere că unul din asasini purta o brăţară electronică de monitorizare, după ce încercase să ajungă în Siria. Avocatul lor a apreciat că procesul va dura aproape patru săptămâni.

Atacul terorist a avut loc la numai 12 zile după atentatul de la Nisa, soldat cu 86 de morţi. Cu un an înainte, în 2015, Franţa a fost zguduită de o serie de atentate. În ianuarie, 17 oameni au fost ucişi în redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi într-un magazin de produse kosher, iar în noiembrie au urmat atentatele de la Paris şi din împrejurimi, în urma cărora şi-au pierdut viaţa alte 130 de oameni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.