A început recensământul de probă în R.Moldova

Publicat:

În Republica Moldova se desfășoară Recensământul de Probă al populației și locuințelor (RPL).

Aceasta reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național, planificat pentru anul 2024.


Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

Recensământul este realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de colectare a datelor. Pentru zona de nord a țării a fost selectat satul Glinjeni, raionul Fălești, dar și municipiile Soroca și Bălți, potrivit NordNews.

La recensământul de probă sunt adresate întrebări ce se referă la caracteristici demografice, sociale și economice ale populației. Pentru aceasta, Biroul Național de Statistică a angajat circa 160 de recenzori și  supervizori.

„Din data de 28 august, se începe Recensământul de Probă, care se desfășoară într-un anumit sector al orașului Bălți, prima data în anul acesta și noi începem cu listingul. Adică mergem la fiecare bloc, locuință și notăm toate apartamentele care sunt în blocul dat. Inițial, venim la fiecare locuință în parte și începem să chestionăm fiecare gospodar al locuinței”, declară Maria Lopașco, recenzor la Biroul Național de Statistică.

Obiectul recenzării îl constituie persoanele cu reședință obișnuită în Republica Moldova, clădirile de locuit, dar și  locuințele situate în orice clădire.

„Criteriile, în linii generale, s-au ales din punct de vedere geografic, nord, sud, centru și municipiul Chișinău. La Bălți s-a ales după criteriul mediul rural, mediul urban.

Deasemenea, în baza etniilor care sunt prezente în anumite locuințe. Scopul Recensământului de Probă este pentru a testa lucrul în teritoriu, din cauza că au fost introduse unele inovații în comparație cu Recensământul care a avut loc în 2014.

Deci, în 2024 se va efectua Recensământul pe tabletă, chestionarul s-a modificat, lucrăm cu ajutorul sistemului GIS”, spune Cristina Belinschi, specialist principal CRS Nord, municipiul Bălți.

Locuitorii orașului Bălți cred că acumularea acestor informații este utilă, întrucât Republica Moldova trece printr-un proces demografic cum nu s-a mai văzut.

„Este foarte important, pentru că trebuie să cunoaștem câți oameni au plecat și câți au venit în țară, câți locuitori avem aici și câți au plecat peste hotarele țării, care este situația în țară, dar și a oamenilor.”

Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

„Este foarte important, deși situația nu este prea bună. Tinerii pleacă pentru a-și putea întreține familia, dar și părinții și în țară rămân doar pensionarii, iar forțe de muncă în țară nu avem. Țara noastră degradează, trăim în datorii”, spun cetățenii.

Recensământul se va desfășura în perioada 28 august-10 octombrie 2023, cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Valoarea totală a proiectului este de peste două milioane de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.