A murit omul de ştiinţă Sammy Basso, renumit pentru activitatea sa de conştientizare asupra progeriei, boală de care suferea

Publicat:

A murit omul de ştiinţă Sammy Basso, renumit pentru activitatea sa de conştientizare asupra progeriei, boală de care suferea

Omul de ştiinţă italian Sammy Basso, renumit pentru vizibilitatea pe care a oferit-o progeriei, o boală rară ce provoacă îmbătrânirea prematură, sindrom cu care a fost diagnosticat şi pe care l-a studiat, a încetat din viaţă la vârsta de 28 de ani, conform unui anunţ postat pe conturile sale de pe reţelele sociale, transmite Agerpres.

„Astăzi, lumina noastră, călăuzitorul nostru, s-a stins. Îţi mulţumim, Sammy, pentru că ne-ai inclus în această viaţă minunată”, a anunţat asociaţia pe care el a înfiinţat-o pentru creşterea nivelului de conştientizare asupra progeriei şi pentru strângerea de fonduri în scop ştiinţific, potrivit stiripesurse.


Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Basso a murit brusc, sâmbătă seară, în timp ce lua cina într-un restaurant în Treviso, Italia, la câteva zile după ce revenise dintr-o călătorie în China, potrivit media locale.

Născut în 1995 în Schio (nord), el a fost diagnosticat la vârsta de doi ani cu progeria Hutchinson-Gilford, o boală genetică extrem de rară care provoacă îmbătrânirea prematură şi accelerată şi care afectează doar 1 din 20 de milioane de oameni.

Sammy Basso şi-a dedicat viaţa cercetării sindromului cu care a fost diagnosticat, iar în 2018 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii din Padova (nord) cu o teză despre posibilele terapii pentru încetinirea evoluţiei bolii.

În 2005, el a fondat împreună cu părinţii săi, dar din proprie iniţiativă, deşi era încă un copil, Asociaţia italiană pentru progerie Sammy Basso, cu scopul de a susţine cercetarea şi de a strânge fonduri pentru studii ştiinţifice.

Basso a dobândit notorietate internaţională datorită multiplelor sale apariţii în media, sensibilizând opinia publică cu privire la sindromul său, şi a jucat într-un cunoscut documentar National Geographic despre o călătorie prin Statele Unite.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

În 2019, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o problemă la aortă, o premieră pentru un pacient cu progerie. La scurt timp după aceea, a primit titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, acordat de preşedintele Sergio Mattarella.

În 2021, Sammy Basso s-a specializat în biologie moleculară la Universitatea din Padova.

Ministrul italian pentru persoanele cu handicap Alessandra Locatelli, i-a mulţumit lui Sammy pentru „curajul şi determinarea de a face cunoscută lumii” progeria, cu „forţă şi speranţă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia Ucraina ar putea totuși adera la NATO chiar dacă...

Agitație electorală, sub masca unui eveniment religios. Victoria Furtună, elogiată de Episcopul Marchel

Agitație electorală, sub masca unui eveniment religios. Victoria Furtună, elogiată de Episcopul Marchel Un eveniment religios, la care au participat sute de preoți, s-a transformat...

Secretarul general al ONU, la un an de la atacul Hamas în Israel: ‘A marcat suflete’

Secretarul general al ONU, la un an de la atacul Hamas în Israel: 'A marcat suflete' Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a publicat duminică...

Atac terorist în Israel: Un bărbat a deschis focul și a înjunghiat mai multe persoane într-o stație de autobuz

Atac terorist în Israel: Un bărbat a deschis focul și a înjunghiat mai multe persoane într-o stație de autobuz Un om a murit și zece...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.