Abaţia Westminster a marcat marile momente din viaţa suveranei

Publicat:

Înainte să găzduiască luni funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, Abaţia Westminster din Londra a fost spaţiul care a marcat marile momente din viaţa fostei suverane, informează AFP, potrivit agerpres.

1934: Prinţesa domnişoară de onoare


La vârsta de opt ani, prinţesa Elisabeta a fost domnişoară de onoare la nunta unchiului ei, prinţul George, cu prinţesa Marina a Greciei şi a Danemarcei. A fost prima nuntă regală transmisă la radio.

1937: Încoronarea tatălui ei

Regele George al VI-lea a fost încoronat pe 12 mai, la cinci luni după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea. “Spre final, ceremonia a devenit mai degrabă plictisitoare, conţinând doar rugăciuni”, scria într-un jurnal prinţesa britanică, pe atunci în vârstă de 12 ani.

1947: Prinţesa Elisabeta s-a căsătorit cu prinţul Philip

Pe 20 noiembrie, nunta regală a înveselit puţin viaţa dificilă a britanicilor de după Al Doilea Război Mondial. Renunţând la titlurile sale de prinţ al Greciei şi al Danemarcei, Philip a devenit duce de Edinburgh.

Trei surori ale prinţului Philip, căsătorite cu prinţi germani, nu au putut să asiste însă la ceremonie.

Prinţesa Elisabeta a avut nevoie de mai multe tichete de raţionalizare pentru a cumpăra satinul pentru rochia ei de mireasă, creată de designerul Norman Hartnell.

1953: Elisabeta a II-a a fost încoronată

Încoronarea suveranei, pe 2 iunie, a fost prima ceremonie de acest tip transmisă vreodată la televiziune, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici într-o ţară care avea, pe atunci, o populaţie de 36 de milioane de locuitori.

Citeşte şi: În Germania se profilează o amenințare severă de dezindustrializare – Black News

Ceremonia a durat aproape trei ore, fiind organizată în prezenţa a 8.251 de invitaţi – inclusiv a unora care au asistat în tribune. 129 de ţări şi teritorii au fost reprezentate în mod oficial.

În 2018, suverana britanică a dezvăluit că traseul urmat de trăsura regală în timpul procesiunii a fost “îngrozitor”, din cauza lipsei de confort a acelui mijloc de transport.

1960: Nunta prinţesei Margaret

Sora reginei Elisabeta a II-a, prinţesa Margaret, s-a căsătorit pe 6 mai cu fotograful Antony Armstrong-Jones. Cuplul a divorţat în 1978.

1973: Nunta prinţesei Anne

Prinţesa Anne a fost primul copil al reginei Elisabeta a II-a care s-a căsătorit, unindu-şi destinul cu locotenentul de armată Mark Phillips, pe 14 noiembrie.

Contrar uzanţelor, Mark Phillips, medaliat cu aur olimpic în concursul de călărie, nu şi-a luat un titlu princiar. Cuplul a divorţat în 1992.

1986: Andrew şi Fergie

După căsătoria dintre Charles şi Diana la Catedrala Saint Paul în 1981, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a, prinţul Andrew, s-a căsătorit cu Sarah Ferguson pe 23 iulie, într-o ceremonie fastuoasă.

Prinţul Andrew şi “Fergie”, care au împreună două fiice – Beatrice şi Eugenie -, au divorţat în 1996, dar au rămas în relaţii apropiate.

1997: Funeraliile prinţesei Diana

Reginei i-a fost reproşată o aparentă atitudine distantă pe care a manifestat-o după moartea prinţesei Diana, decedată după un accident de automobil la Paris.

Aproape 1 milion de persoane s-au reunit la Londra şi circa 2,5 miliarde de oameni au urmărit la televizor ceremonia funerară de pe 6 septembrie.

Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

La trecerea cortegiului funerar prin faţa Palatului Buckingham, regina Elisabeta a II-a şi-a plecat capul în semn de omagiu. În elogiul său funerar, fratele prinţesei Diana, Charles Spencer, a formulat reproşuri la adresa familiei regale.

2002: Funeraliile reginei-mamă

Funeraliile regine-mamă Elizabeth, pe 9 aprilie, au marcat sfârşitul unei epoci. Decedată la vârsta de 101 ani, ea a fost ultima împărăteasă a Indiei.

Peste 200.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului ei pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Petrecută la doar două luni după decesul prinţesei Margaret, moartea reginei-mamă a declanşat un val uriaş de condoleanţe şi de simpatie faţă de regina Elisabeta a II-a, după ani de reproşuri în urma morţii prinţesei Diana.

2011: William şi Kate

Pe 29 aprilie, cea mai mare nuntă regală din această generaţie a fost urmărită de aproximativ 2 miliarde de telespectatori din lumea întreagă şi a adus un suflu nou pentru monarhia britanică după mai mulţi ani de criză.

Regina i-a permis prinţului William să refacă lista originală a invitaţilor, pentru ca aceasta să conţină mai mulţi prieteni ai cuplului şi mai puţini demnitari.

Martie 2022: Omagiu adus prinţului Philip

Pe 29 martie, regina Elisabeta a II-a a fost prezentă pentru ultima oară în Abaţia Westminster pentru a asista la o ceremonie religioasă organizată în memoria soţului ei, prinţul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani. Sosită la braţul fiului ei Andrew şi sprijinindu-se într-un baston, suverana părea deja încă de atunci foarte slăbită.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită ‘normală, exploratorie’

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită 'normală, exploratorie' Mircea Geoană a vorbit la Digi24 despre vizita pe care a făcut-o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.