Abaţia Westminster – un mileniu de istorie strâns legată de regalitate

Publicat:

Abaţia Westminster, care va găzdui luni funeraliile reginei Elisabeta a II-a, se află în centrul istoriei monarhiei britanice de aproape un mileniu, informează AFP, potrivit agerpres.

Foto: (c) Frank Augstein/REUTERS



În anii 1040, regele Eduard Confesorul a construit o biserică din piatră pe locul unei foste mănăstiri benedictine care fusese ridicată în jurul anului 960.

Citeşte şi: În Germania se profilează o amenințare severă de dezindustrializare – Black News

Construcţia impunătoarei abaţii în stil gotic care este cunoscută în zilele noastre a început în timpul domniei regelui Henric al III-lea, în 1245.

Încoronări

William Cuceritorul a fost primul rege încoronat în această abaţie în 1066.

În 1953, prinţesa Elisabeta a fost încoronată şi a devenit regina Elisabeta a II-a pe “tronul încoronării”. Acel tron a fost realizat în perioada 1300-1301. El conţinea în trecut şi Piatra Destinului, utilizată timp de secole la încoronarea regilor Scoţiei.

Acel bloc din gresie a fost pentru scurt timp furat de studenţi scoţieni în timpul unei operaţiuni îndrăzneţe în 1950 şi a fost spart, accidental, în două fragmente.

În 1996, într-o perioadă marcată de intensificarea sentimentelor de independenţă, Piatra Destinului a fost redată în mod simbolic Scoţiei. S-a convenit însă ca Piatra Destinului să revină la Castelul Edinburgh din Westminster cu ocazia încoronărilor.

Abaţia Westminster a găzduit 38 de încoronări.

Căsătorii

Clădirea a fost totodată spaţiul în care au avut loc căsătorii regale, cele mai multe dintre ele fiind organizate după Primul Război Mondial.

Prima a fost însă cea a regelui Henric I cu prinţesa Matilda a Scoţiei, pe 11 noiembrie 1100.

Părinţii reginei Elisabeta a II-a, prinţul Albert – care a devenit regele George al VI-lea – şi Elizabeth Bowes-Lyon, s-au căsătorit în Abaţia Westminster în 1923.

Înainte să devină regină, prinţesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten la Abaţia Westminster în 1947, aducând puţină culoare în viaţa dificilă pe care britanicii au avut-o în primii ani de după ce-Al Doilea Război Mondial.

Sora reginei, prinţesa Margaret, precum şi copiii prinţesei Anne şi ai prinţului Andrew, s-au căsătorit în acelaşi loc.

Cea mai recentă căsătorie regală organizată la Abaţia Westminster a fost cea a fiului cel mare al prinţului Charles, William, care s-a căsătorit cu Kate Middleton în 2011.

Cu 14 ani mai devreme, în 1997, prinţul William asista în aceeaşi abaţie la funeraliile mame sale, prinţesa Diana, decedată în urma unui accident de automobil la Paris.

Funeralii

Se estimează că 18 monarhi britanici au fost înmormântaţi în această abaţie. Regele George al II-lea a fost ultimul dintre ei, în 1760.

Funeralii pentru 3.300 de persoane au fost organizate la Westminster Abbey, inclusiv pentru personalităţi ilustre din istoria britanică: Charles Dickens, Rudyard Kipling, Henry Purcell, precum şi opt foşti prim-miniştri.

Cenuşa astrofizicianului Stephen Hawking a fost depusă într-un spaţiu funerar amenajat între mormintele lui Isaac Newton şi Charles Darwin.

Morminte ale altor personalităţi se află acolo, inclusiv Mormântul Soldatului Necunoscut, amenajat după Primul Război Mondial.

“Regal deosebit”

Abaţia londoneză, al cărei nume complet este Collegiate Church of St Peter, Westminster (Biserica Colegială a Sfântului Petru), poate să găzduiască de obicei 2.200 de persoane, deşi mulţi dintre invitaţi nu vor putea să vadă funeraliile reginei din cauza unui perete care separă naosul de pronaos.

Membrii familiei regale vor deţine locurile cele mai apropiate de sicriu.

În 1853, aproximativ 8.250 de persoane au asistat la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, graţie unor tribune instalate special pentru acea ocazie.

Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

Edificiul, situat în centrul Londrei, a marcat marile etape din viaţa reginei. Pe lângă nunta ei, abaţia a găzduit şi funeraliile mamei sale, precum şi o parte a celebrărilor organizate pentru a marca domnia sa – cea mai îndelungată domnie din istoria Regatului Unit.

Un vitraliu inaugurat în 2018 celebrează domnia reginei Elisabeta a II-a. Creat de pictorul David Hockney, vitraliul prezintă un peisaj bucolic de primăvară din nordul Angliei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.