X

Abbas îşi cere scuze după remarci considerate antisemite

Mahmoud Abbas, reales joi seara de către parlamentul palestinian la conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), a prezentat vineri scuze după ce luni a sugerat că persecuţia istorică a evreilor europeni a fost cauzată de comportamentul şi nu de religia lor, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie emisă de biroul său de la Ramallah, Abbas a condamnat antisemitismul şi a calificat Holocaustul drept ‘cea mai odioasă crimă din istorie’.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

”Dacă oamenii au fost ofensaţi de declaraţia mea în faţa Consiliului Naţional Palestinian, în special cei de religie iudaică, eu le cer scuze. Aş dori să reasigur pe toată lumea că nu am avut acea intenţie şi să reafirm respectul meu deplin faţă de religia iudaică, precum şi faţă de alte religii monoteiste”, menţionează liderul palestinian în declaraţia citată.

Luni, într-un discurs incoerent, Abbas (83 de ani) – acuzat de antisemitism de către Israel şi în trecut – a sugerat la o întâlnire politică la Ramallah (Cisiordania), că activităţile evreilor în sectorul bancar au provocat ostilitatea faţă de ei.

”Din secolul XI-lea până la Holocaustul produs în Germania, evreii care trăiau în Europa de Vest şi de Est erau ţinta masacrelor la fiecare 10 sau 15 ani. Dar de ce se întâmpla asta? Ei (evreii) spun: “Pentru că suntem evrei”‘, declarase Abbas în faţa a sute de delegaţi în parlament din partea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Apoi el a citat ‘trei cărţi’ scrise de evrei ca dovadă a faptului că ‘ostilitatea împotriva evreilor nu se datorează religiei lor, ci mai degrabă funcţiei lor sociale’, precizând că a vrut să spună ‘funcţiei lor sociale legate de bănci şi de împrumuturile cu dobânzi’.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Emmanuel Nahshon, l-a acuzat pe Abbas de ‘instigare la ură religioasă şi naţionalistă împotriva poporului evreu şi Israelului’. De asemenea, trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, a calificat afirmaţiile lui Mahmoud Abbas drept ‘foarte regretabile, extrem de alarmante şi teribil de descurajante’, cerând pe Twitter ‘condamnarea necondiţionată de către toţi’.

Totuşi, în 2014, Mahmoud Abbas a calificat Holocaustul drept ‘cea mai odioasă crimă’ din istoria modernă, aminteşte dpa.

Tags: evreigermaniaholocaustisraelMahmoud AbbasPalestina
Categorii: Știrile zilei