Abdelmadjid Tebboune este oficial noul președinte al Algeriei

Publicat:

Noul preşedinte algerian Abdelmadjid Tebboune şi-a preluat oficial funcţia joi după ce a depus jurământul în cadrul unei ceremonii oficiale la Alger, au constatat jurnaliştii AFP, potrivit agerpres.

Ales în primul tur pe 12 decembrie, Tebboune îi succede lui Abdelaziz Bouteflika, pe timpul căruia a fost premier şi care a fost constrâns să demisioneze în aprilie de o mişcare (“Hirak”) populară inedită de contestare a regimului.


Citește și: Stare de urgenţă în Australia din cauza incendiilor de vegetație

Cu mâna dreaptă pe Coran, Tebboune a rostit textul prevăzut de legea fundamentală, jurând printre altele să respecte religia islamică, să apere Constituţia, să vegheze la continuitatea statului, dar şi să acţioneze în vederea consolidării procesului democratic, respectării liberei alegeri a poporului.

Mai înainte, preşedintele Consiliului Constituţional, Kamel Fenniche, a dat citire rezultatelor definitive ce au consacrat alegerea lui Tebboune, cu 58,13% din sufragii, în faţa unei audienţe formate din demnitari, printre care mai mulţi ofiţeri de rang înalt, precum generalul Ahmed Gaid Salah, şeful Statului Major al armatei algeriene.

Cei patru contracandidaţi fără succes ai lui Tebboune în scrutinul prezidenţial – Abdelkader Bengrina, Ali Benflis, Azzedine Mihoubi, Abdelaziz Belaid – au fost de asemenea prezenţi la eveniment.

Aceste “alegeri care au avut loc într-un climat calm” vor “conduce spre o Algerie nouă, aşa cum a cerut poporul”, a declarat, înainte ca Tebboune să depună jurământul, Abdelkader Bensalah, care a asigurat interimatul la şefia statului după plecarea din funcţie a lui Bouteflika, cu mult peste termenul maxim de trei luni prevăzut de Constituţie.

Citește și: Pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Trump va fi judecat în Senatul controlat de republicani

“Aspiraţiile exprimate de populaţie în mod paşnic se vor bucura de atenţia deplină a preşedintelui ales”, a afirmat Bensalah, cu referire la “Hirak”, care a chemat la boicotarea alegerilor prezidenţiale, denunţând un scrutin care nu vizează decât să permită o regenerare a regimului, şi care contestă deja orice “legitimitate” a lui Tebboune.

Înalt funcţionar de carieră în vârstă de 74 de ani, multă vreme ministru şi apoi pentru scurt timp premier pe mandatul lui Bouteflika, Tebboune este considerat de contestatari drept un reprezentant al “sistemului” aflat la putere din 1962 de la obţinerea independenţei, a cărui destructurare o cere “Hirak”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.