X

Academia Regală Spaniolă a solicitat eliminarea definiţiei cuvântului ‘evreu’ din dicţionarul său

Academia Regală Spaniolă a solicitat eliminarea definiţiei cuvântului ‘evreu‘ din dicţionarul său

Un magistrat argentinian a cerut, joi, eliminarea din dicţionarul Academiei Regale Spaniole (RAE) a uneia dintre definiţiile cuvântului „evreu”, care este prezentată ca adjectiv pentru a descrie „o persoană lacomă şi uzurpatoare”, chiar dacă pe site-ul său se afirmă că această utilizare este „ofensatoare şi discriminatorie”.

Judecătorul Ariel Lijo a ordonat RAE să „elimine imediat (…) a cincea definiţie a cuvântului evreu, deoarece constituie un discurs al urii care incită la discriminare pe motive religioase”, conform hotărârii judecătoreşti citate de site-ul argentinian de ştiri Infobae, potrivit stiripesurse.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

De asemenea, Curtea a solicitat Agenţiei Naţionale de Comunicaţii din Argentina să blocheze link-ul către această definiţie din dicţionarul spaniol online al RAE până când aceasta se conformează cererii.

O plângere a fost depusă la 28 august de Claudio Epelman, director executiv al Congresului evreiesc latino-american, şi de Jorge Knoblovits, preşedinte al Delegaţiei asociaţiilor evreieşti din Argentina.

Potrivit Infobae, plângerea se bazează pe o încălcare a legislaţiei argentiniene, care prevede o pedeapsă cu închisoarea între o lună şi trei ani pentru cei care participă la o organizaţie sau propagă „idei menite să justifice sau să promoveze discriminarea rasială sau religioasă sub orice formă”.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În 2021 şi 2023, instituţiile evreieşti şi organizaţiile antidiscriminare i-au cerut deja secretarului general al RAE, Santiago Munoz Machado, să elimine această definiţie, fără succes.

Argentina găzduieşte cea mai mare comunitate de evrei din America Latină, care a suferit două atacuri împotriva sa: unul împotriva ambasadei Israelului în 1992, soldat cu 29 de morţi, şi celălalt împotriva Asociaţiei Mutuale Israelite Argentiniene (Amia) în 1994, soldat cu 85 de morţi.

Tags: Academia Regală Spaniolăevreu
Externe