X

Academia Suedeză are doi noi membri

Academia Suedeză, care decernează premiul Nobel pentru Literatură, a anunţat vineri că a ales doi noi membri, relatează dpa, potrivit agerpres.

Scriitoarele suedeze Ellen Mattson şi Anne Sward urmează să-şi preia funcţiile pe 20 decembrie, a declarat academia.

Citește și: Alegeri în Ucraina: Generația MAIDAN, între eșecuri, dezamăgiri și perseverență

După numirea celor două, un singur loc a mai rămas vacant în academia formată din 18 membri.

Ele le înlocuiesc pe Jayne Svenungson şi Sara Stridsberg, care s-au retras anul trecut din academie în contextul unui scandal uriaş în care s-a aflat instituţia, zguduită de acuzaţii de hărţuire sexuală formulate de 18 femei împotriva soţului unei alte academiciene suedeze, poeta Katarina Frostenson, care a decis la rândul ei să se retragă din Academia Suedeză.

Ea a părăsit instituţia în ianuarie anul acesta. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat în decembrie 2018 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru două capete de acuzare de viol, însă neagă acuzaţiile aduse. El a făcut recurs la sentinţă.

Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

Din cauza scandalului, declanşat în noiembrie 2017, Academia Suedeză a decis anul trecut să amâne decernarea Premiului Nobel pentru literatură pe 2018. La începutul acestei luni, Academia Suedeză a primit permisiunea de a decerna în acest an Premiul Nobel pentru Literatură din 2019 împreună cu cel din 2018.

Membrii Academiei sunt aleşi pe viaţă. Ca urmare a crizei din 2018, regulile stabilite la înfiinţarea academiei în 1786 au fost revizuite, permiţând membrilor să părăsească instituţia.

Tags: Academia SuedezăAnne SwardEllen Mattsonhartuire sexualaJayne SvenungsonJean-Claude ArnaultKatarina Frostensonpremiul nobel pentru literaturaSara Stridsberg
Categorii: Diaspora