Acces mai ușor la medicamente pentru locuitorii din Șaptebani și din satele vecine

Publicat:

Acces mai ușor la medicamente pentru locuitorii din Șaptebani și din satele vecine

Lanțurile farmaceutice nu sunt tentate să ajungă în sate pentru că profiturile sunt mici, din cauza numărului mic de cumpărători. În schimb, un tânăr antreprenor, Pavel Seuța, a reușit să deschidă o farmacie comunitară în satul său de baștină Șaptebani din raionul Râșcani.

Este tânăr, ambițios și a reușit să deschidă la 23 de ani o farmacie comunitară în satul natal. Pavel Seuța este absolvent al Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Ideea de a deschide o farmacie i-a apărut încă din anii studenției, iar mai târziu a înțeles că totuși se poate transforma într-o afacere reală.


Pavel Seuța spune că la început procesul i-a fost necunoscut, dar a reușit în final să-și atingă scopul, grație resurselor financiare din două proiecte. Unul a fost obținut prin intermediul unei bănci comerciale, iar altul de la stat, prin intermediul programului „Farmacie în satul tău”.

Citește și: Chișinăuienii sunt așteptați la târguri cu produse locale

Oamenii trebuiau să meargă circa 30 de kilometri la Rășcani, la Costești, unde este farmacie. Era și costisitor, trebuiau circa 50 de lei în două direcții. Uneori trebuia să caute pe cineva cu o mașină, să roage să scumpere, să aducă. Mai ales cei în vârstă, câteodată spuneau că mai bine să-mi treacă, dar nu pot să mă duc să-mi iau medicamente”, a declarat antreprenorul pentru Radio Moldova.

Eram în anul doi de studii când mi-a venit ideea. La o bancă comercială a apărut un proiect „Tineri antreprenori”. Am făcut un business plan, apoi am participat. Și banca mi-a aprobat. Cel mai greu a fost în doi ani, până am ajuns la deschidere, faptul cu burocrație, cu documentele, foarte greu. În ianuarie 2024 am văzut la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, proiectul „Farmacia în satul tău” și îmi doresc să particip și în acest proiect. Statul o să ne acorde câte 6 000 de lei pe lună un fel de ajutor”, a precizat Pavel Seuța.

Farmacia din satul Șaptebani a fost inaugurată câteva săptămâni în urmă, dar a devenit un punct de conexiune și pentru alte sate, locuitorii cărora, la fel, nu au de unde cumpăra medicamente.

Vin din satele vecine. Până încep a afla unde se află, că există farmacie. Toate începuturile sunt grele, dar totul va fi bine”, a spus el.

Programul „Farmacie în satul tău” a fost lansat la începutul acestui an și va ajunge, din septembrie, în 18 localități din țară. Programul ar urma să fie extins, până la sfîrșitul anului, în alte 40 de localități.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă

Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă Emiratele Arabe Unite au anunţat finalizarea primei centrale nucleare din lumea arabă, o zonă...

FOTO/ Șefa statului a participat la Forumul Național al Minorităților Etnice

FOTO/ Șefa statului a participat la Forumul Național al Minorităților Etnice Președinta Maia Sandu, a venit cu un mesaj astăzi, la Forumul Național al Minorităților...

Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron

Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție...

Judocanul Oleg Crețul a cucerit medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Paris

Judocanul Oleg Crețul a cucerit medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Paris Avem a treia medalie de bronz pentru Republica Moldova în istoria...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.