X

Accesul la educaţie şi stabilitatea regională sunt cheia încetării migraţiei ilegale, afirmă la ONU șeful diplomației ungare

Accesul la educaţie al persoanelor defavorizate şi stabilizarea ţărilor apropiate zonelor de conflict sunt măsuri-cheie pentru a elimina problema migraţiei ilegale în masă, a declarat joi la New York ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare – al cărui guvern a fost intens criticat pentru poziţiile sale în privinţa migranţilor – a prezentat în cadrul Forumului pentru parteneriat al Consiliului economic şi social al ONU (ECOSOC) elementele care, în opinia sa, sunt cruciale pentru gestionarea migraţiei ilegale.

Citește și : La est de Londra, susţinătorii Brexitului îşi exprimă frustrarea şi exasperarea faţă de o nouă amânare

Potenţialii migranţi trebuie să beneficieze de o educaţie competitivă, spune Szijjarto, iar în acest scop comunitatea internaţională trebuie să lanseze programe de şcolarizare.

Lumea trebuie de asemenea să creeze condiţii pentru a încuraja comunităţile persecutate să rămână în patriile lor şi să ajute la stabilizarea ţărilor din apropierea zonelor de conflict, iar regiunile cu probleme trebuie să primească asistenţă tehnologică, a punctat ministrul ungar.

Dacă lumea nu va lua măsuri în aceste direcţii, migraţia va dicta în toate privinţele, a avertizat el.

Ministrul ungar de externe a subliniat că ţara sa este lider în furnizarea de asistenţă în toate aceste domenii, explicând că guvernul de la Budapesta a acordat burse unui număr de 5400 de studenţi străini, care pot folosi cunoştinţele dobândite în Ungaria la modernizarea ţărilor lor.

În acelaşi timp, Ungaria ajută ţări ca Iordania, Liban şi Egipt, învecinate cu zone de conflict, astfel încât acestea să poată avea grijă de refugiaţii veniţi pe teritoriile lor din astfel de zone, iar în ce priveşte comunităţile persecutate Budapesta a cheltuit până acum peste 25 de milioane de euro ca asistenţă pentru creştinii din Orientul Mijlociu, a adăugat Szijjarto.

Ungaria a lansat totodată programe de ajutor într-o serie de ţări în curs de dezvoltare pentru a-şi moderniza din punct de vedere tehnologic sistemul de management al apei, sectorul agricol şi al industriei alimentare şi pentru a putea crea astfel premisele îmbunătăţirii nivelului de trai, a mai menţionat el.

Citește și : Julian Assange, inculpat în SUA pentru piraterie informatică

Şeful diplomaţiei ungare a insistat că, într-un context în care în prezent numărul migranţilor din lume este estimat la 65 de milioane, dintre care 30-35 de milioane în vecinătatea directă a Europei, cât timp nu se va găsi o soluţie la problema migraţiei ilegale, iar ONU şi alte organizaţii internaţionale se vor concentra în continuare pe “gestionarea” acestui fenomen, dezvoltarea durabilă rămâne în afara discuţiei.

Tags: ECOSOCmigratienew yorkONUPéter Szijjartoscolarizare
Categorii: Diaspora