Accidentele cu trotinete electrice, în creștere

Publicat:

Accidentele cu trotinete electrice, în creștere

În primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat zece accidente în care au fost implicate trotinete electrice, iar nouă persoane au suferit diferite traumatisme. Poliţiştii spun că numărul evenimentelor rutiere de acest fel este în creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Utilizatorii acestor vehicule sunt sfătuiţi să dea dovadă de prudenţă când circulă pe carosabil şi să fie echipaţi corespunzător.

Cei mai mulţi utilizatori de trotinete pe care i-am surprins astăzi în trafic nu aveau echipamentul prevăzut de lege. Un exemplu este şi acest tânăr, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

„Pe carosabil îmi este frică să circul pentru că şoferii nu dau prioritate, de cele mai multe ori. Este comod să merg pe strada 31 august pentru că are bandă specială. Cunosc obligativitatea de a purta casca de protecţie, dar, momentan, nu dispun de una.”

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu un semnal luminos şi sonor, iar dimensiunile nu trebuie să depăşească 2 metri lungime, 0,7 metri lăţime şi 1,4 metri înălţime. Cei care se deplasează cu acest tip de transport trebuie să poarte cască şi vestă reflectorizantă.”

Pe de altă parte, unii şoferi dar şi pietoni susţin că de multe ori utilizatorii trotinetelor electrice creează situaţii periculoase în trafic.

„Este un transport care pune în pericol foarte mare şi pietoni şi şoferi pentru că ei nu merg regulamentar. Ei nu stau în spatele maşinii, cum ar trebui să meargă. Ei merg paralel şi pot să creeze situaţii de accident.”

„Da, da. Nu e normal să meargă trotinetele chiar pe carosabil printre automobile. Iată cum au făcut aici pe 31 august e foarte bună idee. Fiecare şofer a avut cel puţin 10 cazuri cu trotinetele printre automobile.”

„Da, o dată mergeam şi nu eram atentă şi ne-am tamponat. Asta era la Sculeanca. Dar nu m-au dat jos, dar o frică am avut.”

„Nu, nu am avut situaţii. -Deobicei respectă? -Da, respectă, foarte bine.”

Ultimele modificări aduse Regulamentului circulaţiei rutiere arată că utilizatorii trotinetelor electrice pot circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există pot merge numai pe sectoarele de drum cu viteza maximă 50km/h. Pe carosabil, deplasarea pe astfel de vehjicule e permisă doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Bicicletele și trotinetele electrice pot circula și pe benzile dedicate transportului public.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

PAVEL APOSTOL, şef, Secţia Evidenţă şi Analiză Accidente Rutiere, INSP: „Poliţia a întreprins un şir de acţiuni. Chiar şi săptămâna trecută am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiilor care oferă în chirie aceste trotinete în municipiul Chişinău şi inclusiv în municipiul Bălţi unde au fost puse în discuţie şi setate anumite obligativităţi, ceea ce se referă la viteza de deplasare la aceste trotinete, la deplasarea a două persoane pe acestea şi nu în ultimul rând utilizarea echipamentelor de protecţie. În unele cazuri, precum conducerea acestor mijloace în stare de ebrietate, persoana se sancţionează contravenţional.”

În anul 2023 s-au înregistrat 79 de accidente în care au fost implicate trotinete electrice. În urma lor, 59 de persoane s-au ales cu diverse traumatisme.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ani grei de închisoare pentru bestia care şi-a abuzat sexual fiicele minore

Ani grei de închisoare pentru bestia care şi-a abuzat sexual fiicele minore Un bărbat a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru exploatarea sexuală...

Au făcut cale întoarsă. Mai mulți străini nu au fost lăsați să intre în țară

Au făcut cale întoarsă. Mai mulți străini nu au fost lăsați să intre în țară Pe parcursul zilei și nopții trecute, pe sensul de intrare...

Ministrul Popșoi la sfat cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos

Ministrul Popșoi la sfat cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a avut o întrevedere cu noul...

Recensământul populației a ajuns la final. Ce pot face persoanele care nu au fost recenzate

Recensământul populației a ajuns la final. Ce pot face persoanele care nu au fost recenzate Ieri, 7 iulie, ultima zi a recensământului populației. Ultimele date...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.