Un acord între China şi Vatican ar putea fi semnat până la sfârşitul acestei luni (Global Times )

Publicat:

Un acord între China şi Vatican ar putea fi semnat până la sfârşitul acestei luni, întrucât tratativele pe acest subiect au avansat, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului Global Times care a citat un responsabil catolic chinez, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Catolicii din China sunt împărţiţi între comunităţi ‘ilegale’ care-l recunosc pe Papă şi cei care aparţin Asociaţiei Catolice Patriotice în care episcopii sunt numiţi de guvernul chinez în colaborare cu comunităţi bisericeşti.


Citește și : Libia : Primarul capitalei, Tripoli, a fost răpit

O sursă importantă de la Vatican a declarat pentru Reuters, luna trecută, că un acord cadru este pregătit şi ar putea fi semnat în câteva luni. Acesta ar putea deschide calea pentru reluarea relaţiilor diplomatice după aproape 70 de ani, când au fost întrerupte în timpul preluării conducerii de către comunişti în China.

Relaţii complete ar da bisericii catolice un cadru legal pentru a avea grijă de toţi cei 12 milioane de catolici din China şi să-i permită să se concentreze asupra dezvoltării sale într-o ţară în care bisericile protestante sunt deja în creştere rapidă.

Negocierile au ajuns la ‘etapele finale’, a afirmat episcopul Guo Jincai, secretar general al Conferinţei episcopilor Bisericii Catolice în China, conduse de guvern, menţionează Global Times.

Acordul ar urma să abordeze problema numirilor episcopilor, ‘precum şi probleme de interes comun pentru Beijing
şi Sfântul Scaun, cum ar fi promovarea păcii mondiale’, a spus Guo Jincai.

‘Neînţelegeri care au apărut ca urmare a unor speculaţii ale mass-media şi a lipsei de comunicare între cele două părţi sunt soluţionate prin discuţii care sunt în desfăşurare’, a adăugat episcopul Gui citat de ziarul chinez.

‘Dacă totul merge bine, acordul ar putea fi semnat cel mai devreme la sfârşitul acestei luni’, a spus el. ‘Data semnării acordului depinde de detalii ale acestuia sau de probleme de natură tehnică’, a menţionat episcopul chinez.

O altă chestiune care va trebui rezolvată este Taiwanul, care are legături diplomatice oficiale cu Vaticanul. China consideră Taiwanul o provincie a sa, fără nici un drept de a avea relaţii de la stat la stat.

Ministerul de Externe al Taiwanului a anunţat, joi, într-o declaraţie, că acordă o atenţie deosebită evoluţiilor pe această temă.

Taiwanul speră că Vaticanul va putea continua să lucreze cu insula pentru a asigura protecţia valorilor universale, libertatea de religie, umanitarismul şi pacea, în baza relaţiei lor de prietenie, a adăugat ministerul taiwanez.

Autorităţile chineze au reţinut un episcop ‘ilegal’ căruia i s-a cerut acum să accepte un rol în biserică în cadrul acordului de referinţă dintre Vatican şi China, au declarat miercuri două surse chineze.

Citește și : Turcia : Erdogan intentează proces liderului opoziției în urma unor comentarii legate de Fethullah Gulen

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.