Acord fragil între Putere și Opoziție în Venezuela

Publicat:

Guvernul şi opoziţia venezueleană au căzut de acord joi la Santo Domingo în ce priveşte crearea unui grup de ţări prietene cu scopul de a coordona viitoarele negocieri pentru a scoate ţara din criza pe care o traversează, scrie AFP. 

“Facem progrese în definirea unui calendar pentru a rezolva problemele majore ale Venezuelei. Un comitet de ţări prietene, alcătuit din Mexic, Chile, Bolivia şi Nicaragua, a convenit să acţioneze ca o comisie de supraveghere”, a declarat preşedintele Republicii Dominicane, Danilo Medina.


El a adăugat că “este posibil ca în următoare zile să fie anunţate încă două ţări” membre ale comitetului.

A treia rundă de discuţii între delegaţii guvernului condus de Nicolas Maduro şi cei ai opoziţiei, reunită în coaliţia din jurul MUD (Mesa de la Unidad Democratica), este programată la 27 septembrie, tot în Republica Dominicană.

Cu începere de miercuri, reprezentanţii guvernului Venezuelei şi ai opoziţiei încearcă la Santo Domingo să demareze un nou dialog, cu medierea preşedintelui dominican, Danilo Medina, şi a fostului premier spaniol José Luis Rodriguez Zapatero.

Delegatul chavist (de la numele lui Hugo Chavez, preşedinte între 1999 şi 2013) Jorge Rodriguez a declarat jurnaliştilor că această întâlnire a fost o “ocazie pentru a se apropia mai ferm şi mai clar de un acord”.

Într-un comunicat, MUD a făcut cunoscut că şase ţări vor contribui la “asigurarea procesului de negociere şi respectării acestuia”, fără să precizeze care sunt celelalte două încă nemenţionate.

MUD a adăugat că a fost stabilit un calendar de punere în aplicare a acordurilor, “însoţit de garanţii şi asistenţă internaţională”.

Opoziţia venezueleană a condiţionat aceste negocieri de respectarea unor cerinţe, printre care figurează un “calendar electoral” incluzând prezidenţialele de la sfârşitul lui 2018, eliberarea celor 590 de “deţinuţi politici”, “respectarea” Parlamentului – ale cărui puteri au fost confiscate de Constituantă – şi ridicarea sancţiunilor care îi împiedică pe unii opozanţi să se prezinte la alegeri.

Venezuela, ţară producătoare de petrol, este ruinată de prăbuşirea barilului de ţiţei. Înfuriaţi de penuria alimentară şi de creşterea vertiginoasă a preţurilor, mii de locuitori au manifestat aproape zilnic, din aprilie până în iulie, pentru a cere plecarea preşedintelui socialist Nicolas Maduro, ales în 2013 şi al cărui mandat se încheie la începutul lui 2019.

Mişcarea de protest, frecvent însoţită de violenţe, a făcut 125 de morţi în patru luni, iar guvernul venezuelean şi-a atras critici aspre la nivel internaţional care l-au constrâns să reia dialogul cu tabăra adversă pentru a găsi o soluţionare paşnică a crizei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia Ministrul Economiei Dumitru...

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților Procuratura raionului Glodeni a finalizat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.