Acord în cadrul UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Publicat:

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni acordul cu privire la deschiderea negocierilor pentru integrarea Albaniei şi Macedoniei de Nord, la o zi de la semnarea unui protocol între Skopie şi Sofia prin care se înlătură ultimele obstacole, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei 27 “tocmai şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord”, a postat pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.


Citeşte şi: Partidul fostului premier pakistanez Imran Khan obţine o victorie electorală cheie în provincia Punjab – Black News

“Am atins o nouă etapă foarte importantă în apropierea Balcanilor de Vest de UE”, a adăugat el, după o reuniune pe această temă la Bruxelles.

Prim-ministrul albanez Edi Rama şi omologul său din Macedonia de Nord Dimitar Kovacevski sunt aşteptaţi marţi la Bruxelles pentru a deschide oficial negocierile care vor dura ani de zile.

Demararea negocierilor este posibilă prin semnarea duminică de către Bulgaria şi Macedonia de Nord a unui protocol bilateral, iniţiat de Franţa, care a deţinut preşedinţia rotativă a UE în prima jumătate a anului.

Protocolul va permite, printre altele, ca macedoneana să devină una dintre limbile oficiale ale UE. Bulgaria a blocat până de curând deschiderea negocierilor din cauza unei dispute între cele două ţări cu privire la o listă lungă de probleme istorice şi lingvistice.

Macedonia de Nord a obţinut statutul de candidat la UE în urmă cu aproape două decenii şi a trebuit deja să depăşească diferenţe semnificative cu Grecia pentru a adera la NATO în martie 2020.

Poziţia bulgară a împiedicat şi candidatura Albaniei, candidată din 2014.

Sub presiunea Franţei, parlamentul bulgar a fost de acord luna trecută să renunţe la dreptul de veto în schimbul garanţiei că Macedonia de Nord va îndeplini anumite cerinţe privind puncte disputate.

Problema limbii rămâne foarte sensibilă în Macedonia de Nord, Bulgaria considerând limba macedoneană drept dialect bulgar, în timp ce cele două ţări îşi dispută evenimente şi figuri istorice, în principal moştenite din trecutul otoman.

Citeşte şi: Germania ar putea prelungi durata de viaţă a ultimelor sale trei centrale nucleare, în contextul unei posibile opriri a livrărilor de gaze – Black News

Macedonia de Nord s-a angajat să-şi modifice constituţia pentru a-i include pe bulgari printre grupurile etnice recunoscute şi să pună în aplicare un tratat de prietenie din 2017 care vizează eradicarea discursului instigator la ură.

Bruxelles-ul insistă asupra extinderii UE în Balcani, importanţa strategică a regiunii crescând în contextul războiului din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.